Ти и музиката, една истинска любовна афера

Нещо повече от звуци

И ти ли чу онази песен по радиото и сега не можеш да спреш да си я тананикаш? Е, тогава те съветваме – издири я, натисни бутона play, и започвай да танцуваш. Този важен съвет крие своите тайни. Става дума за душевния лек, наречен музика.

 

Ново проучване показва, че тези мелодични звуци, освен изкуство, могат да бъдат и лекарство, такова, което въздейства над тялото и психиката. В здравните среди специалистите използват музикалната терапия при редица заболявания – в помощ на пациентите с рак или при хиперактивните деца. В различни болници лекарите дори са започнали да работят на фона на приятна музика. Това разсейвало пациентите от болката, която изпитват, успокоявало ги, а при някои дори действало ефикасно в битката с депресията.

 

Освен с гореспоменатите твърдения, които доказват, че думите "музика" и "здраве" са синоними, ще те затрупаме с още малко интересни музикални факти.

 

Друго проучване показва: колкото по-силни са тоновете, които звучат, толкова по-концентрирани сме и ние. И обратно – леката chill out музика например, ни носи към едно по-спокойно и отпуснато състояние.


С промените в мозъчните вълни, идват и промени в организма. Управлявани от вегетативната нервна система, дишането и сърдечния ритъм също могат да се повлияят от музикалните тонове. Често, в помощ на стресираните си пациенти, психолозите пускат диск с отпускащи ритми, които да звучи в кабинета. Така че, ако се нуждаеш от успокоение, от нещо, което да те върне обратно към себе си – то отдели си известно време и послушай подходящата музика. Без никакви други действия! Само ти и мелодията...

 

Душевното ти състояние – нека е удоволствие. Защото не е толкова трудно достижимо и с помощта на музиката може да се превърнеш в едно благорадно, усмихнато и танцуващо създание. И за това те подсещаме: припомни си добре забравените, но толкова любими парчета. Отдай се на мелодията с танц под душа, или чупки в кръста пред огледалото. Обещаваме - няма да кажем на никой.

 

Малко музикални вдъхновения, с които те поздравяваме: тук, или тук, а защо не и тук. Различни, но уникални по своему.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay