Jenite.bg и списание "Меню" с удоволствие ви канят да участвате в новата им съвместестна игра "Вкус (на) загадка".От 9 април 2012 в продължение на един месец всяка седмица в края на интересните и полезни кулинарни статии от авторите на...
Има нещо много примитивно и очарователно в това сам да събереш продуктите за вечерята си. Това лесно отключва прастари инстинкти, захвърлени някъде из мозъка, които само чакат да нарамиш кошницата и да се запилееш из светлата есенна гора в търсене...
Имената на някои от видовете пшеница, за които става дума в този текст, доскоро бяха познати и използвани само от археолозите, които се занимават с праистория, и тук-там от някой ботаник и по-екстравагантен агроном.Глобално погледнато, тези четири...
Латинското название на растението, което ни дарява тези вкусни масленозелени топчета, е Capparis spinosa и се превежда като "бодлив капарис". Клонестият храст с нежни и нетрайни рошави цветове, който се бори с несгодите на нагорещените...
Около 170 милиона години са били необходими на едни дребни същества с десет крачета, миниатюрни щипчици и хитинов външен скелет да стигнат от древните морета до съвременните трапези на милиарди човешки почитатели под формата на шишчета,...
Смятате ли храненето без прибори за невъзпитано или пък неудобно? В един от най-емблематичните райони на Африка и двата отговора са "не”. Но това е едва ли не най-малко изумителното нещо, свързано с храната там.До средата на миналия век...
Има ли нещо общо между Пабло Пикасо, Атина Палада, Ной и Джеймс Бонд? Невероятно, но да. Свързва ги едно вечнозелено средиземноморско дърво. То помага на древната богиня да спечели в символичен двубой с Посейдон правото днешната гръцка столица да...
Соевото сирене тофу доста скоро влезе в българските магазини, а оттам и в българските чинии. Всъщност светът извън Азия също се запозна с белезникавите блокчета не чак толкова отдавна. Учудващо е, че обикновен продукт за над един милиард...
Всички я познаваме. Повечето я обичаме. Но малко от нас знаят нейната история и всичките ѝ забележителни качества. За мен е чест и удоволствие да ви представя Ябълката!Из цяла Европа, в по-светлите участъци на горите, през април може да се видят...
Знаем колко обичате лятото, а с него на дневен ред идват и безброй много морски вкусотии. Кулинарите от cп. Меню споделят защо е добре често да хапваме миди и как да ги приготвяме възможно най-лесно и вкусно.Антропологическият постулат, че...
Винаги сте знаели, че кълновете са много полезни, но всъщност кое е онова, което ги прави незаменими? Нашите пътеводители в кулинарния свят и съветници по здравето сп. Меню дават яснота по случая с покълващите култури и техните мега полезни нови...
Всъщност е все едно, когато става въпрос за хранителни продукти. Българското законодателство е възприело термина биологични продукти и това име се появява на етикетите им, но се използват и другите две названия, без да има разлики в значенията...
Напоследък у нас забелязваме все по-силен интерес към чистата храна и природосъобразния начин на живот, и тотална мания по суровоядството, веганството и вегетарианството. Всъщност, те никак не са нова идея за човешката цивилизация. Първите...