А ти страхуваш ли се от токсини?

Би трябвало, токсините са страхотна напаст

А ти страхуваш ли се от токсини?

Има много неща, от които би било редно и разумно да се страхувате. Като например мечки. Токови удари. Война. Глад. И, стига да сте прекарали достатъчно време в четене на "здравословни" материали в интернет, токсини.


Идеята за "токсините" обикновено се използва като тактика за изкарването на пари от невинни и нищо неподозиращи хора. Вече сигурно си мислите, че се опитвам да ви кажа, че такова нещо като токсини не съществува, но всъщност изобщо не е така - в природата очевидно изобилства от отровни вещества.

Проблемът се корени в начина, по който обикновено се жонглира с въпросния термин в публичното пространство. С други думи, повечето хора, които го използват, са мошеници. Причината, поради която го използват, е комерсиална. И най-страшното е, че в главата им това понятие не е свързано с нищо конкретно.


Както бях писал преди време на едно друго място в интернет, опитът и здравият разум подсказват, че повечето рекламни материали, които говорят за неща като "химикали", "токсини", "отрови" и използват научни термини, без да цитират конкретни статии от научната литература, са лъжовни. Естествените човешките надежди и страхове са направили не един и двама находчиви шарлатани несметно богати.


И наистина - думата "детокс" може би е най-често срещаният маркетингов похват в сферата на т.нар. алтернативно здравеопазване. В същото време почти никога няма да получите конкретна информация за това от кои точно токсини ще бъдете избавени и как точно ще се случи извличането им от тялото. Причината за това е, че никой не знае.


Хубавото в цялата история с токсините е, че тялото си има своите многобройни начини да се справя с нежеланите вещества. Някои се изхвърлят директно чрез потта, урината и екскрементите. Други се рециклират и обезвреждат от черния дроб. Трети се складират на места, където не могат да ни навредят. Четвърти са наистина опасни, защото тялото не може да се справи с тях и това са металите.


Повечето "детокс" процедури обаче не адресират последния проблем, а включват някакви "натурални" процедури с вода и/или плодово-зеленчукови сокове и/или зехтин и/или гладуване и/или клизми и/или обилно потене, които уж стимулират естествените ви детоксикиращи системи.

Разберете едно нещо - стига да не страдате от конкретен здравословен проблем, тялото ви се детоксикира просто прекрасно. А дори и да не го правеше, не това са начините да го излекувате. Ако нищо не ви пречи да се потите, няма причина да ходите на сауна, за да се потите в излишък. Ако нищо не ви пречи да ходите до тоалетната, няма нужда да си го причинявате насилствено. Процедурата по прочистване на черния дроб е лъжа и измама, а онзи номер с краката в легенчето работи дори и без да сте поставили краката в легенчето и може да бъде възпроизведен в домашни условия.


Нещо повече, прибягването до някоя от популярните "детокс" процедури може да бъде не само безполезно, то може да донесе икономически, физически и емоционални вреди в зависимост естеството му, от това колко често и продължително се случва, дали не отклонява време и средства от наложително медицинско лечение и т.н.

Дългото гладуване може да доведе до недохранване и смърт, при обилното потене съществува риск от обезводняване, клизмите могат да станат причина за инфекции, механично увреждане на дебелото черво и електролитен дисбаланс, челациите могат да отложат животоспасяваща лекарска намеса и да лишат тялото от ценни минерали.


Затова следващия път, когато ви предложат да се прочистите от токсини, поискайте конкретна информация. Кои точно са токсините, от които сте застрашени и как са успели да ви диагностицират с тях? Как действат те в тялото ви и какви са симптомите на отравяне? По какъв начин предлаганата процедура ще замести и/или ще подобри скоростта и/или ефективността на естествените ви "детокс" механизми? Къде можете да се запознаете с научните изследвания, които свидетелстват за легитимността и ефективността на тяхната процедура*? Какво можете да очаквате да се случи с вас, ако не се детоксикирате сега и веднага?


И, моля ви, ако случайно се излъжете да посетите някой от шарлатаните с глупавото легенче, извадете си краката от него, за да видите, че водата потъмнява и без вашето участие!


* Искайте линкове към рецензирани научни журнали, не им позволявайте да ви размахват разпечатани графики и рекламни брошури.

Още сега може да станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 15.04.2014|16:22
Не съм си задавал подобен въпрос .
8
Не е посочен 15.04.2014|14:54
Кой не се страхува? Всеки един..
7
Не е посочен 14.04.2014|15:11
Кой не се страхува, като знаем какво действие имат върху тялото ни.
6
Не е посочен 14.04.2014|09:47
Страхувам се, разбира се.
5
Не е посочен 11.04.2014|21:51
Всеки се бои от токсини.
4
Не е посочен 11.04.2014|21:14
Трябва да се пие повече вода, за да се изхвърлят токсините.
3
Не е посочен 11.04.2014|16:52
Рекламната индустрия до толкова ни е вманиачила на тази тема, че някои хора направо са се поболели. Според мен е хубаво да мислиш за здравето си, но не и ако това те прави антисоциален и те лишава от сума неща в името на нещо си. Едно нещо превърне ли се в мания е опасно.
2
Не е посочен 11.04.2014|16:29
Според мен човек не трябва да се вманиачава до такава степен, че животът му да се върти само около това, тъй като вече си минава във фаза психично отклонение.
1
Не е посочен 11.04.2014|16:18
Рзабира се,кой не ес бои от тях?
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay