Ако имате странни сънища преди цикъл, винете хормоните

Ако имате странни сънища преди цикъл, винете хормоните

Приятелка от университета сънувала гимназията ни преди да й дойде месечният цикъл, но сънищата й не били нормални. Защото в тях тя се изправяла срещу природата и по време на един от последните си сънища дори се борила за живота си, защото щяла да се удави в река. Колежка също ми е споделяла, че преди цикъл има най-странните сънища. Чувствала е, че сякаш се случват в реалността и обикновено я поставяли в натоварени с екшън или емоционални състояния случки, като например да бъде преследвана от полицията при гонка.

Въпреки че това не е типичен симптом, когато става въпрос за ПМС и менструален цикъл, експерти казват, че много жени изпитват това състояние поради промяна в хормоните.

Нарушенията в съня са симптом на ПМС. Лекари споделят, че макар малко пациенти да съобщават за странни сънища преди цикъл, нарушенията в съня като цяло са симптом на ПМС. Често жените изпитват затруднения при заспиване в дните преди и по време на цикъла. Това вероятно се случва поради спадащите нива на хормоните естроген и прогестерон. А безсънието може да бъде придружено от ярки сънища и дори кошмари.

Има доказателства, че колебанията в нивата на прогестерона по време на целия менструален цикъл са свързани с нарушенията на съня, т.е. и тук може да има връзка с това как жените изживяват съня. Колкото повече проблеми със съня имате, толкова по-малко "дълбок" (REM) сън ще получите. По-време на този важен етап от съня спите най-добре и тогава сте по-склонни да запомните съня, ако се събудите.

Преди да настъпи овулацията, естрогенът е водещият хормон. Чувствате се добре и спите добре. Възможно е да сънувате, но понеже прекарвате повече време в REM сън, може да не помните сънищата си. След овулацията яйчниците започват да произвеждат прогестерон и той доминира. По-конкретно, повишаването на прогестерона по време на предменструалната фаза на жената, известна още като лутеална фаза, която настъпва след овулацията и преди цикъла, може да бъде виновник за тези сънища.

Това обаче не е всичко. Жените изпитват повишаване на основната телесна температура в предменструална фаза и това е свързано с намаляване на дълбокия сън. Жените, които имат тежък ПМС, състояние, известно като предменструалнодисфорично разстройство, изпитват нарушения на съня през целия менструален цикъл, а не само по време на предменструалната фаза.

Ако изпитвате подобни странни и ярки сънища, трябва да се опита да следвате няколко правила. Опитайте се да спите от седем до осем часа на нощ. Опитайте се да не спите до късно, за да наваксате съня. Ограничете консумацията на кофеин и алкохол преди лягане. Четете или слушайте музика преди да заспите. Не се взирайте в телефона или лаптопа, тъй като синята светлина от екраните може да потисне производството на регулиращия съня хормон мелатонин. В стаята, в която спите, трябва да поддържате 19 градуса.

Чувството на дискомфорт по време на ПМС може да повлияе на начина на хранене, тренировките, което в крайна сметка може да повлияе и на качеството на съня. Трябва първо да обърнете внимание на храненето и физическите упражнения, а резултатът ще откриете в качеството на съня си. Умереното натоварване може да помогне за облекчаване на ПМС. Хапвайте често по-малки порции през целия ден, за да поддържате нивата на кръвната си захар и за да спазвате здравословна диета.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay