Кармата или как да управляваме съдбата си

Кармата или как да управляваме съдбата си

Карма – санскритска дума, означаваща действие, влияние, съдба. Всяко едно психическо или физическо действие определя кармата. Това е основният закон, който йогата следва – всяко твое действие води до противодействие. Кармата, това са бъдещите последствия от твоите мисли, намерения, поведение, реакции. Следвайки тази логика, разбираме, че всеки един от нас е напълно отговорен за своето бъдеще. "Ще лежите върху това, което си постелите", можем да добавим. Затова, ако искате животът ви да бъде осеян с положителни емоции, мислете позитивно и бъдете добронамерени.

Законът на кармата е свързан с непрестанно променящият се външен свят, който йогите наричат "самсара". Те го определят като неспирно въртящо се колело, обхващащо живота и смъртта. Състои се от шест спици: на добродетели и пороци, удоволствие и болка, привързаност и антипатия. Тези спици са видовете карма, които ни свързват с колелото и поддържат неговия въртеж. Най-значимата цел на всички последователи на йога е да се освободят от "спиците" на кармата и да се избавят от желанието за материални блага.

Нежелателно е да бъдете въвлечени в няколко вида карма. Можете да спрете процеса чрез следване на основните правила на йога. Правилно дишане, здравословно хранене, йога упражнения и положителна нагласа и медитация. Йогите съветват да се мисли безкористно, без копнеж за каквито и да е награди и пренебрегвайки егото си. Освобождаването от карма и самсара е известно като "нирвана", най-високото духовно ниво. Но стремежът за постигане на такова "висше щастие" не е задължителен и не е нужен на всеки един от нас. Като за начало можете просто да подобрите живота си като обръщате по-голямо внимание на мислите и нагласата си и се стараете да се придържате към чисти мисли и действия.

18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay