Индийска мъдрост за пълна хармония

Индийска мъдрост за пълна хармония

Ако името Махатма Карамчанд Ганди не ви звучи познато, то тогава ще ви разкажем малко повече за него. Той е познат в историята като индийски адвокат, пацифист, политик и най-вече борец за човешката свобода. Неговият живот ни предлага няколко доста ценни урока от които да почерпим опит. Той се отдава напълно на вярата в опростения начин на живот. Храни се като вегетарианец, лекува се чрез природната медицина и напълно отхвърля западния начин на мислене. И до днес той е следван от много привърженици и вдъхновява хората като един ярък пример за хармоничен живот.

 

 

 

При смъртта си духовният водач е притежавал по-малко от десет предмета – часовник, очила, сандали и купа за хранене, а жилище дори не е имал. Човек, отхвърлящ обладанието на материалните блага, като по този начин е достигнал истинската и пълна свобода.

 

 

 

 

 

"Силата не идва от физическото състояние. Тя идва от упоритата воля" казва той.

 

Въпреки, че всъщност Ганди е роден в заможно семейство и е специализирал право в Англия, живота за него се оказва съвсем различен от очакваното. Той изцяло се отказва от всичко постигнато и с течение на времето успява да избегне материалните изкушения.

 

Неговите уроци към нас:

 

Притежавай малко

Ганди вярва, че единственото нужно на индивида е дрехи, които да облече и няколко прибора за готвене и хранене. В днешно време тази задача изглежда доста трудно постижима, но огледайте се из вашия дом. Доста от предметите там са ви отнели време, пари и енергия, за да ги притежавате и то без дори да имате нужда от тях. Изхвърлете ненужното или направете дарение на нуждаещите се. Ако успеете да намалите предметите си дори до 100 това ще е вашето малко лично постижение, което ще ви доближи до опростения начин на живот

 

 

 

Храни се с натурална храна

 Духовният учител никога не е имал проблем с теглото. Той е спазвал стриктен вегетариански режим и често е готвил за себе си обикновена храна, която е произведена от местните. Ястието си е сипвал в малка купичка, което напомня за умерено количество, а когато се е хранил той го е правил с благодарност и често с молитва.

 

 

 

 

 

Обличай се обикновено

 Ганди е носил прости дрехи, които да предадат това послание. Наистина може да не ви се струва практично да захвърлите дрехите си, но можете да започнете да се обличате по-разумно – за комфорт, а не за да впечатлите. Доста често следвайки новите тенденции не обръщаме внимание на тяхното (не)удобство и дори понякога на вредата, която нанасят на телата ни.

 

Живей обикновен, освободен от стреса живот

 След променяне на ценностната си система, Ганди не е бил "измъчван" от напрежение и стрес. Отдавал се е на медитация ежедневно и е прекарвал часове в размисли и молитви. Въпреки факта, че е бил световен лидер и е имал политически срещи, той не би се поколебал да отиде и да си поиграе с децата в града. Така, че обръщайте повече внимание на вашето лично самозадоволяване. Животът може да бъде и по-прост – като детска игра, например.

 

Нека вашият живот е вашето послание

 Въпреки, че е бил даровит писател и влиятелен говорител Ганди е говорил много тихо и само, когато трябва. Според него най-важната крачка е да оставиш живота си сам да говори за теб. Дори да не желаете да бъдете новия духовен учител, вашият живот ще бъде по-опростен и стойностен чрез тези съвети.

 

Фрази на Ганди, които променят живота:

 

"Храбрите духом добиват слава, когато се борят сами!"

 

"Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.”

 

"Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.”

 

"Принципът "Око за око” може само да доведе до пълното ослепяване на целия свят.”

 

"Никой не може да ме нарани без моето разрешение.”

 

"Дори и най-незначителната лъжа разваля хората, така, като капка отрова разваля цяло езеро"

16 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay