Нека притесненията ви останат в миналото

Мога без тревога!

Нека притесненията ви останат в миналото

Вие се притеснявате за семейството си, за кариерата си, за дома, приятелите, здравето...това е нормално. Повече от половината ден прекарвате в тревоги, дишате учестено и дори един филм не можете да изгледате, без да се замислите : "ами какво ще стане с мен, ако..."? Това не е нормално.

 

Ако смятате, че гледате твърде песимистично на нещата, се опитайте да преборите този негативизъм. Прекаленото безпокойство води до хроничен стрес, но има как да излезете от този кръг.

 

Осъзнайте притеснението си

Носете със себе си лист и химикал, за да записвате всяка обезпокоителна мисъл, която минава през главата ви. Самонаблюдението помага да се намали чувството на тревога и да се ограничи ефекта върху вашето съзнание. Звучи налудничаво, но опитайте сами и ще видите – записването на притесненията ви води до осъзнаването им. А това е половината път към емоционалното равновесие.

 

Бъдете реалисти

След като отбележите притесненията си на лист хартия, се запитайте – коя от тези тревоги е реална, и кои са евентуалните опасности, за които се притеснявате. Също така помислете, какво може да промените в тази ситуация, вместо само да се оплаквате, без да предприемете нещо. Това ще ви помогне да видите, че сте загрижени напразно – преувеличавате страховете си и затова не намирате спокойствие. Всъщност контролирате живота си повече, отколкото си мислите.

 

Направете план

Така ще излезете от тревожния кръг. Колкото повече се притеснявате, толкова по-безпомощни се чувствате, което ви кара да се паникьосвате още повече. Ако се притеснявате от някое евентуално събитие, помислете какво бихте направили, когато стане действителност. По този начин ще се справите с притесненията, свързани с хипотетичното му реализиране.

 

Дайте си почивка

Емоциите се проявяват чрез физическото състояние – безпокойството причинява мускулни болки, напрежение в гърба и врата и обратното. Умореното тяло ви кара да се чувствате потиснати и сякаш нещо не е наред. Когато усетите тревога, поседнете за 5 минути на удобно място. Затворете очи и дишайте дълбоко, като задържате въздуха си за няколко секунди. Освободете тялото си от напрежението само с едно протягане. Така ще се почувствате по-добре, а и усещането за притеснение ще стане само спомен.

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay