Консумирането на транс и наситени мазнини, като тези в пържените картофи, може да доведе до депресия. Това показаха резултатите от испанско изследване публикувано в US Wednesday.
Също е установено, че някои продукти като зехтина, които са богати на полезните омега-9 киселини намаляват риска от психични заболявания.
Проучването обхваща хранителния режим и начин на живот на над 12 000 доброволци за период от 6 години. В началото нито един от участниците не е бил депресиран. В края на изследването 657 от тях са били диагностицирани с депресия.
Учените установили, че за онези от участниците, които са консумирали транс и наситени мазнини рискът от депресия е с 48 на 100 по-голям, отколкото за участниците, които не са приемали такива мазнини.
"Колкото е по-голямо количеството консумирани транс и наситени мазнини, толкова по-голямо е отражението върху психическото здраве на участниците.", потвърди ръководителката на изследването д-р Санчес-Вийегас.
Тя поясни, че изследването е обхванало група хора, които консумират малко количество трансмазнини.
"Въпреки това установихме, че за тези хора рискът от депресия е с близо 50 на сто по-голям", отбеляза Санчес-Вийегас.
1 | 0 |