Телефони и компютри ни държат будни

Зависими от технлогиите - ненаспали се

Телефони и компютри ни държат будни

Гледането на телевизия всяка вечер, играенето на видеоигри до късно през нощта и писането на смс-и преди лягане може би са основните причини за проблемите със съня.

 

"Мобилните телефони и компютрите направиха живота ни много по-лесен и продуктивен, но за съжаление, те са и причината да спим все по-малко, което пък е причината много хора да не са работоспособни на другия ден", изразява опасенията си Ръсел Розънбърг от Националния център за изследване на съня (NSF) във Вашингтон.

 

Около 95% от анкетираните от NSF казват, че използват някакво електронно устройство малко преди да заспят, а две трети признават, че не спят достатъчно.

 

Чарлс Чейзлър от Харвардския медицински университет потвърждава, че изкуствената светлина преди лягане увеличава бдителността и подтиска отделянето на мелатонин – хормонът, който стимулира съня.

 

"Технологиите са превзели нашите спални. Това нахлуване на техниката е причината все повече хора да не могат да се наспиват", допълни той.

 

Хората на възраст между 46 и 64 години са най-големите противници на гледането на телевизия преди лягане, докато повече от половината хора на възраст 13-18 години и 28% от тези между 19 и 29 години са на противоположното мнение.

 

Те гледат телевизия преди лягане и играят игри до късно през нощта. 60% дори казват, че почти всяка вечер използват лаптопа в леглото.

 

Необходимостта на съвременния човек да е винаги информиран води до там, че дори когото заспим, може да бъдем събудени от звука на мобилния телефон, смс или емайл.

 

"Едно на всеки десет деца казва, че е било будено от телефон или смс. Хората никога не изключват своите BlackBerry-та", допълва Чейзлър.

 

Поколението на 13-18 годишните е най-застрашената група, 22% от тях казват, че са "сънливи" през деня. Учените препоръчват на тийнейджърите да спят по 9 часа всяка нощ, но проучване е установило, че те получават само по 7 часа сън.

 

"Най-много се притеснявам колко малко спят 13-19 годишните. Децата днес спят два-три часа по-малко, отколкото преди век, тоест те губят 50% от времето си за сън всеки месец", допълва доктор Чейзлър.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay