Антистрес тайни за здраве и щастлив живот

Съществуват на пръв поглед малки, но всъщност изключително мощни оръжия, които може да използваме в борбата си с ежедневния стрес

Антистрес тайни за здраве и щастлив живот

Стресът се ражда неусетно и се настанява трайно в ежедневието на всички ни. Независимо дали е породена от напрежение на работното място, неразбирателство с близък човек или проблеми в семейството (а най-често от всичко това наведнъж), "болестта на XXI век” се превръща в нежелана, но и неизменна част от човешкия живот.

И все пак, съществуват на пръв поглед малки, но всъщност изключително мощни оръжия, които може да използваме в борбата си с ежедневния стрес. В тази статия ще ви разкрием някои от най-ефективните и в същото време лесни за изпълнение сред тях.

Цялостна грижа за здравето
Най-опасната "черта” на стреса е, че той неусетно, но трайно ни тласка към сърдечно-съдови и други животозастрашаващи заболявания. Натрупването на отрицателни емоции води до нарушаване на нормалното функциониране на нервните и мускулните клетки. Първите признаци за наличие на подобни проблеми са главоболие, безсъние, депресия, нарушена концентрация и умора. Много често не им обръщаме внимание, а продължаваме напред, без да се замислим от нуждата от промени в живота ни. Следват нови ясни знаци, които ни дава тялото. Сред тях се нареждат ранната поява на бръчки, разширени вени, стрии, хемороиди, мускулни крампи или проблеми със ставните връзки и сухожилията и др.

Как да се предпазим? Първото, което трябва да се направи, и то незабавно, е да се ограничи до минимум, а най-добре и напълно да се елиминира употребата на сол, алкохол и цигари.

Можем да предприемем и профилактика или ранна "атака” на организма със средствата на холистичната медицина, например с антистрес комбинацията от Шуслерови соли:

Сутрин за енергия, ободряване и добро настроение през целия ден: Шуслерова сол №5 калиев фосфат

На обяд: Шуслерова сол №3 железен фосфат, която снабдява клетките с повече кислород, за да ни предпази от умора в средата на деня, както и за по-добро усвояване на желязото за силен имунитет

Вечер, за да се релаксира тялото и за спокоен сън: Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат

Приемът е по 5 таблетки от всяка сол, един до три месеца, като може да се правят по 2-3 профилактични курса през годината.

Върху какво е добре да се замислим още?
През есенно-зимния период се застояваме повече вкъщи, липсва ни движение, но за сметка на това претоварваме мозъка си с гледане на телевизия и сърфиране в интернет. Натуропатите предупреждават, че този начин на живот води до натрупване на информационен стрес, който може да доведе до проблеми със съня и дори до загуба на интерес към дейностите във всекидневието.

И още една сериозна заплаха за здравето ни - ако дълго време преживяваме емоции като гняв или тъга, без да се опитаме да се разтоварим по някакъв начин, те се задържат в нас, натрупват се и психиката и тялото не успяват да компенсират стреса. Така се отключват редица автоимунни заболявания. Според холистичното лечение е нужно да прочистим душата си, за да сме здрави, за това прошката се приема като важен елемент в процеса на лечение. Токсичните емоции, задържани в душата, тровят и тялото – стига се до инфаркти, инсулти, стомашни проблеми, сриване на имунитета, депресия, психични разстройства и др.

Прощавайте, за да сте здрави, и се научете да се разтоварвате от напрежението – ето как…

Антистрес тайни за здраве и щастлив живот
Релакс и усмивки гонят болестите
Проучете подробно методите за прогресивна мускулна релаксация в домашни условия или се запишете на специални курсове с такава цел. Още след първия опит ще се убедите, че веднага щом тялото се отпусне, умът започва да го следва неотлъчно.

Едно от най-добрите средства, за да спре умът ни да "препуска” бясно, е йогата - комбинацията от дихателни техники и специфични пози я превръща в едно от най-добрите антистрес средства!

Не пренебрегвайте и ароматерапията в борбата с досадния стрес. Съветваме ви непременно да си подарите една аромалампа и да се заредите с шишенца етерични масла от лавандула, жасмин и лайка.

Доказано е, че музиката притежава свойството трайно да елиминира стреса, при това на няколко нива. А чували ли сте за така наречената смехотерапия? Именно чрез смеха тялото се освобождава по най-добрия начин от натрупания психически стрес.

И за финал, най-сладото антистрес оръжие - следобедната дрямка. Тя значително намалява нивата на кортизол, или така наречения хормон на стреса, в организма. Ако пък почивката е съпроводена и от гушкане с любим човек, което от своя страна понижава кръвното налягане, антистрес ефектът става неизмерим!

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay