Аромат в интимната област

Препаратите за интимна хигиена моментно покриват неприятната миризма, но не я лекуват

Аромат в интимната област

Вероятно сте забелязали, че напоследък асортиментът от предлагани в аптеките продукти за "интимна хигиена" се разширява. Както обикновено обаче, мненията по темата коренно се различават едно от друго. Според някои потребителки, използването на въпросните препарати решава едва ли не всичките им проблеми в живота. Според много дами и специалисти обаче, тези методи не са ефективни. Дори могат да навредят на здравето.

Защитниците на отрицателната теза изтъкват, че единствената философия за поддържане на добра хигиена "там долу" се състои в редовното измиване, чистото бельо и предпазните мерки срещу замърсяване. Ако въпреки тези грижи жената усеща неприятна миризма, която я пристеснява, значи има някакъв реален проблем. А той трябва да се лекува, не просто да се ароматизира.

Преди да се използва какъвто и да било продукт, консултацията със специалист е задължителна. Той би трябвало да установи дали дискомфортът е причинен от обикновена вагинална инфекция, или се дължи на по-сериозно заболяване, предавано по полов път. Друг е въпросът, че лекарите (поне в България) нерядко бъркат в диагнозите, също и в назначеното лечение, като в крайна сметка пациентките им могат да си носят неприятния проблем с години. И "обикновената инфекция" се превръща в най-упорития им враг, макар и не особено опасен. 

Разбираемо е, че в такива случаи дамите прибягват до самолечение на миризмата посредством продуктите, които фармацевтите услужливо им протягат иззад гишето. Другата лоша новина е, че някои жени си имат подобни неприятности, без никакви видими причини за това. Тъй като дори не разполагат с диагноза, те са още по-отчаяни в опитите да се отърват от неприятното усещане за зловоние, което често пречи на сексуалните им контакти - предимно на психологическо ниво.

В този смисъл, ако интимните козметични продукти ще ви помогнат да се чувствате спокойни, нямаме намерение да ви ги забраняваме. Просто ви съветваме да се информирате, за да сте наясно какъв е рискът да си навлечете още по-големи неприятности.

Интимните пудри 
Основният проблем с продуктите, предназначени специално за борба с неприятната миризма в интимната област, е следният: те съдържат ароматизатори и антибактериални съставки, които убиват някои вредни организми, но наред с тях си отиват и полезните. Нормалното pH на вагината и срамните устни се нарушава и така се създава флора, подходяща за развитието на всевъзможни инфекции. 

Всичко това важи с пълна сила за интимните пудри. Те абсорбират влагата и по този начин правят средата негостоприемна за проблемните бактерии. Но, така или иначе, средата вече е променена и това само по себе си води до неприятности. Прилича на омагьосан кръг и наистина е. Въпрос на избор е дали ще заложите на по-здравословния (без намесването на химия) или на по-благовонния вариант (моментното неутрализиране на миризмата). Но не си позволявайте да се превръщате в една от жените, които нарушават флората си с вманиачени интервенции, без да имат реална причина за това. Интимната зона по начало не е създадена с аромат на рози. Старайте се просто да мирише на чисто, не на цветя.

Аромат в интимната област

Интимни измиващи продукти
Обикновеният сапун е твърде агресивен за деликатните зони, особено ако се слави като "антибектериален". Това обаче не означава, че специално предназначените за "там долу" сапуни и гелове са особено безвредни. Спокойно можем да приложим и към тях описанието на действие, изложено в горните абзаци. 

Какъв е оптималният вариант? При измиване наблягайте на водата, проверявайте химичното съдържание на измиващия продукт, нека не бъде "антибактериален". И не оставяйте прекрасният аромат да ви заблуди! Химикалите, които го създават, са особено опасни. Целта е областта да бъде почистена добре. Не е нужно да я парфюмирате както останалите части от тялото си.

Дамски душ 
Вече сме му посвещавали подробен материал, така че няма нужда да се повтаряме. В общи линии, промивките също могат да ви навлекат проблеми, докато всъщност се опитвате да се отървете от тях. Мнозина твърдят, че това дори е най-опасният от всички методи в борабата срещу инфекциите.

Всичко, казано дотук, важи и за интимните парфюми, дезодоранти, мокри кърпички за почистване. Да, може и да ни дават усещане за приятно ухание, но е факт и че нарушават още повече вагиналната флора. Затова е най-добре по възможност изобщо да не използваме подобни неща. А ако изпитваме чак такава нужда от тях, нека поне употребата бъде умерена.

Благотворно влияние може да окаже редовното приемане на природни добавки, които подобяват цялостната бактериална среда на тялото. Техният минус обаче е, че са скъпи. Ако все пак имате възможност, консултирайте се със специалист, който да ви предпише подходящи такива.  

38 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 14.12.2012|12:25
Аз не използвам интимни гелове. лекарка ми е казвала че не са полезни
17
Не е посочен 06.11.2012|14:43
Много е труден избора на такива продукти. Макар че при добре изградени хигиенни навици и ако човек няма проблеми, не би трябвало да има нужда от крещящо миризливи продукти.
16
Не е посочен 06.11.2012|14:33
Няма какво да с елъжем! Трябва редовно да се ходи на лекар!
15
Не е посочен 06.11.2012|14:11
Измиващите просукти трябв ада бъдат подбирани много внимателно!
14
Не е посочен 06.11.2012|13:41
За такива неща се ходи на лекар! няма как!
13
Не е посочен 06.11.2012|13:30
Определено! За това се борим все пак!
12
Не е посочен 06.11.2012|11:58
Мокрите кърпички никак не са полезни и не трябв ада ги изпозлваме!
11
Не е посочен 06.11.2012|11:55
Ако има проблеми трябва да се ходи на лекар, а не сами да се чудим как да се лекуваме!
10
Не е посочен 06.11.2012|11:47
Всяка жена иска да ухае приятно най-вече в интимната си област
9
Не е посочен 06.11.2012|11:28
Към групата на добре ароматизираните, но вредни нещица бих добавила ежедневните дамски превръзки с различни аромати, които на мен ми докараха още по-обилно бяло течение.
8
Не е посочен 05.11.2012|14:03
Извинявайте, дами, че се намесвам, ама моята приятелка също си е патела от интимен гел, чието има няма да споделя от съображения за сигурност.
7
Не е посочен 05.11.2012|13:07
Напълно съгласен съм
6
Не е посочен 05.11.2012|13:04
Кой е този интимен гел от който си си патила. Кажи да знаем. Иначе е хубаво да глади бельото, а за самостоятелното му пране е просто задължително. Що се отнася до миризмата - има един лаф, който е доста просташки - сирене и п*тка колкото и да ги миеш, все си миришат. Ако миризмата е прекалена - лошо, лекар задължително.
5
Не е посочен 05.11.2012|12:06
"Препаратите за интимна хигиена моментно покриват неприятната миризма, но не я лекуват " - така е, дори на мен личната мен гинеколожка ми е казва постоянно да не ги използвам защото са вредни и дори само отмиването с вода е напълно достатъчно за да личния дамски душ.
4
Не е посочен 05.11.2012|11:26
по принцип е хубаво да имаме голяма хигиена там отдолу :) , но това да не пречи по никакъв начин , да е здравословно , все пак е хубаво да се мием всеки ден ,а не да очакваме ,че като прилагаме тези продукти без да се мием , ще ухае добре :)
3
Не е посочен 05.11.2012|11:25
това си е чиста химия , не е много полезно да се прилага точно на това място
2
Не е посочен 05.11.2012|10:52
Много полезна статия, аз самата съм си патила от кофти интимен гел, който ми създаде повече проблеми. За това там долу се мия с обилно количество вода, задължително гладя бельото и го пера самостоятелно и използвам био сапуни с натурални съставки.
1
Не е посочен 05.11.2012|09:15
Интимната хигиена за една жена "там долу" трябва да бъде съвършена, без значение дали води полов живот или не. Това говори много за характерът на една дама.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay