За какво е ползено авокадото? + рецепти

За какво е ползено авокадото? + рецепти
Canva

Авокадото е невероятно полезен плод поради разнообразния си хранителен профил. Първо, то е богато на здравословни мононенаситени мазнини, които са от съществено значение за поддържането на здраво сърце и помагат за понижаване на нивата на лошия холестерол.

Второ, авокадото е пълно с фибри, които подпомагат храносмилането и ви карат да се чувствате сити, подпомагайки усилията ви за отслабване. Трето, той е отличен източник на хранителни вещества като витамин К, фолат и витамин С. Освен това съдържа калий, който е важен за здравето на сърцето и нервната функция. Като цяло, редовната консумация на авокадо може да допринесе за по-добро здраве на сърцето, подобрена храносмилателна функция и повишена усвояемост на хранителните вещества.

Ето две прости и вкусни рецепти с авокадо:

Гуакамоле

Необходими съставки:

  • 2 бр. зряло авокадо
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, смлени
  • Сок от 1 лайм
  • 1/2 чаша нарязани пресни кориандър листа
  • 1/4 чаша нарязан червен лук
  • 1/4 чаша нарязани домати
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Тас от 1 чаша, за сервиране

Начин на приготвяне:

Срежете авокадото наполовина, отстранявайки костилката. Изгребете плътта на авокадото в купа с помощта на лъжица. Добавете нарязания лук, смачкания чесън, сока от лайм, кориандъра, червения лук и доматите към купата с авокадо. Смесете всички съставки заедно, докато достигнат желаната консистенция. Опитайте и коригирайте подправките на вкус. Покрийте купата и охладете поне 30 минути, за да позволите вкусовете да се смесят. Сервирайте с тортили чипс или любимите си крекери.

Авокадо Тост

Необходими продукти:

  • 2 бр. зряло авокадо
  • 2 филийки хляб за препичане
  • Сок от 1 лайм
  • 1/4 чаша натрошено синьо сирене
  • 1/4 чаша нарязан пресен кориандър
  • 1/4 чаша нарязани чери домати
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 190°C. Поставете филийките хляб върху тава за печене и ги препечете, докато станат хрупкави, около 10-12 минути. Междувременно обелете и намачкайте авокадото в купа. Добавете сока от лайм, натрошеното синьо сирене, кориандъра и нарязаните домати. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре сместа, докато достигне желаната консистенция. Извадете препечените филийки хляб от фурната и ги намажете с авокадовата смес. Върнете филийките обратно във фурната за още 5-7 минути, или докато сиренето се разтопи леко. Извадете филийките от фурната и ги оставете да се охладят за няколко минути, преди да сервирате. Насладете се на авокадо тост топло или на стайна температура.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay