Свикнали сме да си представяме поничките като малки изпържени топчета тесто, поръсени с пудра захар, за които у нас упорито се говори, че се правят по стара казанлъшка рецепта.
Днес обаче няма да ви пренасяме в Розовата долина, нито пък ще се придържаме към традициите. Вместо това ви предлагаме тази много интересна рецепта за солени картофени понички, гарнирани с ароматно къри.
Необходими са ви:
4 ч.л. къри
3 ч.л. сол
6 с.л. брашно
3 яйца
500 г картофи
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и измиват добре. Настъргват се на най-едрото ренде и се поставят в купа със студена вода.
След като постоят 2-3 минути, се прехвърлят в друга, суха купа. Прибавят се яйцата, брашното, солта и кърито. Разбъркват се добре.
От полученото картофено тесто с помощта на лъжичка се оформят малки топки и се пускат внимателно в умерено загрята мазнина в дълбок тиган или тенджерка. Поничките се пържат до приятно златист цвят, след което се прехвърлят в дълбока чиния.
По желание към тях се прибавя соев сос и лимонов сок на вкус. Ястието става както за основно, така и за мезе. Приятен апетит.
Още интересни рецепти от Kulinar.bg:
1 | 0 |