Лесен начин да впечатлите гостите си с вкусен апетайзер

Посрещнете гостите си със Средиземноморско мезе

Лесен начин да впечатлите гостите си с вкусен апетайзер

Често ми се случва да поканя гости вкъщи и следващата ми мисъл да бъде: какво да сготвя? Или понякога се случва така, че неочаквано посещение ме поставя в ситуация, която не позволява много време за губене. Сигурна съм това се е случвало и на вас и за това реших да споделя с вас едно бързо решение на подобен проблем – Средиземноморското мезе. Избрах рецепта на Марта Стюарт, която предлага най-лекият му вариант. Това предястие или апетайзер е комбинация от няколко средиземноморски мезета, която стана изключително популярно предложение в ресторантите в западните страни. Приготвя се за около 30 минути и макар че се сервира като предястие, често се оказва засищащ обяд или вечеря.

 

Необходими продукти:

2 с.л. лимонов сок

1 с.л. зехтин

¼ ч.л. смлян кимион

едра морска сол и смлян черен пипер

500гр. настъргани моркови

½ чаша ситно нарязани орехи

2 чаши хумус, който също можете да направите у дома (рецептата по-долу)

100-150гр. краве или овче сирене

4 листа мента (според желанието ви)

2 лозови листа (буркан/консерва), измити и нарязани на половина по дължина

4 арабски хлебчета

½ чаша черни маслини или "Каламата"

 

Начин на приготвяне:

 

В средна по големина купа смесете лимоновия сок, зехтина и кимиона, като подправите с малко сол и черен пипер. Добавете морковите и орехите и разбъркайте, за да се смесят добре съставките.

Изсипете хумуса в малка купичка за сервиване и ако сметнете за необходимо залейте с малко зехтин. Нарежете сиренето на 4 равни парчета и спрямо желанието си поставете по едно листо мента върху всяко или увийте с лозовите листа. В случай че разполагате с готови сарми или такива от магазина, можете да ги използвате като заместител на сиренето. Арабските хлебчета нарежете на триъгълници, които да служат като чипс.

Можете да развихрите въображението си за начина на сервиране, но ние ви предлагаме да заложите на правоъгълно плато и в него да подредите хумуса, салатата от моркови, сирената (сармите) и маслините, като предвидите място и за чипса от арабско хлебче.

 

Рецепта за хумус:

 

2 консерви нахут

1/3 чаша свеж лимонов сок

¼ чаша сусамов тахан (тахини)

2 скилидки чесън (ситно нарязан или настърган)

щипка лют червен пипер или кимион

1 ¼ ч.л. морска сол

 

Приготвяне:

Измийте нахута, като запазите ¼ от течността на консервите на страна. Изсипете нахута и отделената течност в кухненския робот/ купа за пасиране. Добавете лимоновия сок, сусамовия тахан, чесъна, пипера/кимиона и солта. Пасирайте докато се получи хомогенна, гладка смес. За съхранение използвайте пластмасова кутия за храна, като по този начин хумуса може да се задържи свеж в хладилника за около 1 седмица.





 

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay