„Берта Исла“ на Хавиер Мариас в книжарниците от 4 февруари

„Берта Исла“ на Хавиер Мариас в книжарниците от 4 февруари

На 4 февруари четем "Берта Исла" – романа, за който Хавиер Мариас беше удостоен с Националната награда на критиката, едно от най-престижните отличия в Испания. 

"Берта Исла" (превод: Людмила Илиева-Сивкова, цена: 26 лв., 520 стр.) предлага същинска дисекция на шпионажа – засегнати са всички негови аспекти: от вербуването на агента с използване на подло изнудване, през секретната му дейност, та до изоставянето му, когато вече е ненужен на тайните служби. Чрез страшната история на британския агент Том Невинсън – по рождение едновременно испанец и англичанин – авторът демитологизира романтиката, с която литературата и киното са обвили шпионажа, показвайки само едната му страна. Без да спестява неприятни подробности, Хавиер Мариас по неповторим начин описва трагедията, неминуемо сполетяваща внедрените агенти – провала на техните бракове, психологическия срив, отчуждението на личността.

Паралелният разказ за Том и съпругата му Берта разкрива незавидната съдба на жените, свързали живота си с такива мъже – те са осъдени да живеят в непрестанен страх и неизвестност, без да имат правото да задават въпроси. Със своя оригинален стил, съчетаващ лиризъм, рефлективност и действие, авторът ни примамва да разсъждаваме върху универсални теми като любовта, непроницаемата същност на другия и липсата на етика по високите етажи на властта.

Хавиер Мариас (р. 1951 г.) е преподавал испанска литература и теория на превода в Оксфордския университет и теория на превода в Университета "Комплутенсе" в Мадрид. От 2006 г. е член на Испанската кралска академия. Определят го като "най-нюансирания и даровит съвременен испански писател”, затова всяка следваща негова творба се очаква с нетърпение.

През 2018 г. "Колибри” издаде "Така започва злото” - модерна приказка за несигурната граница между страстта и омразата, справедливостта и отмъщението, забравата и невъзможността да простиш. Преди това с логото на "Колибри" излязоха "За мен спомни си в утрешната битка" – знакова творба, отличена с множество награди, и "Сантименталният мъж” – елегантен и съзерцателен роман, "който разкрива любовната мъка така, както ариите възпяват болката на разбитите сърца". Романът "Берта Исла" използва шпионския жанр, за да потопи читателя в дълбините на човешкото състояние.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay