18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат

Най-изумителните зрителни измами, събрани на едно място

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат

Високо адаптивният човешки мозък си е развил удивителни механизми, чрез които да ни помогне да разберем сложния свят около нас. И все пак, дори той не е съвършен. Може да бъде заблуден от най-различни оптични илюзии.

Днес ще ви покажем 18 главозамайващи зрителни измами. И под "главозамайващи" имаме предвид, че наистина ще ви се завие свят, при това още в началото. Но по-притеснителният факт е, че в случая имате лукса да научите какво всъщност виждате. А колко ли често нашите мозъци ни подвеждат в ежедневието?

И така, започваме. Първата задача, която ще ви поставим, е да се вторачите за 10 секунди в трите цветни точици, поставени върху носа на тази дама. След това започнете да мигате бързо, обърнете се към светла повърхност (към стената, например) и вижте кой ще се появи там... 

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат
Ето още една подобна илюзия. Този път се вгледайте в областта на носа за около 30 секунди, като се стараете да не мигате. След това започнете да мигате и отново погледнете към стената. Познахте ли образа, който се появи?

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат

Следващо предизвикателство. Смятате, че двата показани квадрата са с различни цветове, нали? Истината е, че са абсолютно еднакви. Ще се убедите сами, ако закриете с пръст линията между тях - цветовете ще се променят и уеднаквят.

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат
Сега съсредоточете погледа си върху кръста в центъра на движещото се изображение. Ще видите, че преместващото се празно пространство вече няма да е толкова празно.


Следващото GIF-че скоро ще се промени, така че бързо започнете да се взирате в показаната черна точица в центъра, докато изображението е още цветно. Веднага след това ще видите как мозъкът ви сам ще оцвети черно-белия вариант.


Гледайте въртящото се черно-бяло изображение в продължение на 30 секунди, след това преместете поглед към снимката под него. Тя също е започнала да се върти, нали?

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат
Сега ще ви покажем и две изумителни илюзии с посока на движение. Накъде се движи този влак? Вгледайте се в него, след това премигнете и ще видите как сменя посоката си.


Ето и балерината, която може да се върти по посока на часовниковата стрелка, но може да започне да се върти и наобратно. Всичко зависи от това дали преди това сте се съсредоточили в колежката ѝ отляво или отдясно.


Какво виждаме тук? Снимка на три хубави жени, обърната наопаки?

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат
Истината е, че жените съвсем не изглеждат толкова добре, колкото ни се е сторило...

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат
Тези хора не са великан и джудже, които си сменят ролите. Всъщност са с еднакъв нормален ръст, но се намират в стая, чиито задна стена и таван са изкривени по начин, който създава визуалната заблуда.


На пръв поглед изглежда, че жълтото и синьото правоъгълничета се движат едно след друго. Но когато черните решетки решетки се махнат, разбираме, че всъщност се движат паралелно.


Всички точки в показаната решетка са бели. Някои от тях обаче със сигурност ви изглеждат черни. Опитайте се да съсредоточите поглед върху някоя от черните точки и ще видите, че тя няма да остане такава. Все още не е разгадано как мозъкът ни се подлъгва по тази зрителна измама.

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат
Съсредоточете поглед върху жълтата точка в центъра на долното изображение. След това приближете главата си към екрана и ще видите как кръговете се завъртат.

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат
Ако закриете стените на този коридор с длани, ще ви се струва, че анимацията се движи по-бавно. А ако закриете центъра, тя ще се ускорява.


Изглежда, че тази кола ще се блъсне. А може би не?


Можете ли да повярвате, че съставените от квадратчета окръжности не се преплитат? Малко по-надолу ще видите и доказателството.

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат
Ако бавно приближите главата си към екрана, светлината в центъра на това "слънце" ще стане по-ярка. Когато отдалечавате главата си, светлината отслабва.

18 oптични илюзии, които могат да ви побъркат
Ако тази статия ви е харесала и искате да ви показваме още любопитни неща, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

925 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 06.06.2014|11:39
Много са ми интересни тези неща :)
10
Не е посочен 05.06.2014|18:06
Много са интересни. Това с точките на решетката наистина ми се видяха някои черни.
9
Не е посочен 05.06.2014|17:30
Определено много добре направени.
8
Не е посочен 05.06.2014|17:15
това с балерините е много яко и интересно.
7
Не е посочен 05.06.2014|15:50
Много интересни зрителни илюзии, които показват различни от действителността могат да бъдат възприятията ни.
6
Не е посочен 05.06.2014|15:07
Уникални зрителни измами наистина, свят ми се зави от тях, странно нещо е как някои компютърни изображения въздействат на мозъка и зрението.
5
Не е посочен 05.06.2014|14:47
вярно са побъркващи
4
Не е посочен 05.06.2014|13:48
Много са интересни!
3
Не е посочен 05.06.2014|13:36
Всички са супер интересни.
2
Не е посочен 05.06.2014|13:10
заболя ме главата чак
1
Не е посочен 05.06.2014|13:07
Много интересни илюзии :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay