Ефектът на минимализма

Няколко стени и едно легло - перфектният минималистичен дизайн

Хармоничният дизайн е съобразителен, отнася се предимно до правилните пропорции и точните цветови комбинации. При минималистичния дизайн с привидно минимални усилия се постигат максимални резултати. Но нека не пренебрегваме значението на думата "привидно", защото всъщност всеки интериорен дизайн сам по себе си е достатъчно сложен.

Ако искаме да преобразим дома си в чудо на пространството, се нуждаем не само от мебелен каталог. Тук ще ви разкажем как може да внесете малко повече минималистичен полъх в дома си, пресъздавайки идеалистичната атмосфера на минимал изкуството.

Изчистеният дизайн е един от малкото универсални стилове за обзавеждане. Историята помни неговото зараждане през 50-те години на миналия век, когато метални плочки, разпръснати хаотично по пода и все пак криещи определен замисъл, плюс още куп невиждани дотогава идеи, започват да запълват нюйоркските галерии. Минимализмът изпъква като вид реакция срещу претенциозното и натруфено изкуство. Неговите корени можем да видим в поп арт течението, кубизма и супрематизма.

Минималистичното изкуство цели да изтъкне уникалността на даден обект, да покаже неговия първообраз на едноцветен фон, без излишни и усложняващи действия. Същността на изчистения дизайн се крие в умелото съчетание на геометрични форми и преобладаващите едноцветни повърхности. Цветовете често са тъмни и студени, без намерението да привличат внимание към себе си. Някои намират този стил за прекалено безчувствен и неуютен, поради липсата на каквито и да било натрапващи се елементи. За други обаче светът навън е прекалено натруфен и хаотичен, за да превърнат дома си в също толкова препълнено място. Те просто търсят онази успокояваща атмосфера, в която се чувстват с крачка по-близо до природата.

Ефектът на минимализма

За да създадете минималистична атмосфера в жилището си, първо трябва да се отървете от всички ненужни вещи, които заемат прекалено много място. Всички предмети и мебели трябва да се допълват - да са цветово съобразени един с друг. Минималистичният дизайн залага на реда. Ако сте свикнали да живеете сред хаос от вещи и да се препъвате в планини от дрехи, то или трябва да промените навиците си, или да се откажете от този стил. И ако избирате първия вариант, преподредете дома си. Четивата наредете на едно място, дрехите в гардероба, а документите в шкафа. Въдворявайки ред, със сигурност ще направите живота си идея по-лесен.

Минималистичното обзавеждане изключва традиционните и старинни мебели. Избягват се прекалено детайлните и цветни елементи, както и натрупването на няколко украшения на едно място. Основен акцент се поставя над използваните материали, като стъкло, метал, камък, стомана, дърво.

Ефектът на минимализма

Формите са най-важни. Те винаги трябва да са идеални - правоъгълник, квадрат, сфера, куб. В същото време очертанията трябва да се заиграват с пространството. Да криволичат, да са наклонени по необичаен начин, да правят впечатление със своя гениално съвършен вид.

Цветовата гама не е особено разнообразна. На почит са тъмни цветове, съчетани с контрастното бяло или бежово. Въпреки че, ако си падате по яркия манимализъм, можете да използвате един силно контрастен цвят, който да се заиграе с останалите меки нюанси.

Прозорците в минималистичния дом са големи, често френски. В повечето случаи липсват тежките завеси, които да закрият света навън. Ако обаче гледката през прозореца не е особено приятна, не е изключено окачването на плътни пердета в един цвят или хоризонтални щори.

Минимализмът е колаборация между плоскости и графичност. Архитектурата се изчерпва до наличието на стените и покрив, а дизайнът до легло и гардероб. Простотата е достатъчно красива, за да се закрива под кича на многобройните детайли.

54 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 21.11.2011|18:34
Тази статия спокойно може да служи за пътеводител на хората,който са решили да съчетаят квалитет и финес върху ограничена площ (и не само...).Идеите са много добри!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay