Изкуството на протеста

Guerrilla Art би могло да се види по целия свят

През последните два-три дни у нас определено мирише на революция, а всеки, който е вдишвал този незабравим аромат, знае, че той прониква в кръвта за секунди и не отпуска своето влияние върху сетивата дълго. Гражданските протести определено са едно от най-заразителните масови прояви, които – за добро или за лошо – оплитат съзнанията и започват да командват двигателната система, като най-фин опиат.

Опиянени сме и ние и затова решихме да ви представим протеста от една друга гледна точка – пречупен през изкуството. Твърде вероятно сте чували за Бански (Bansky), един от най-популярните графити артисти в света. Няма по-подходящо време да ви го представим, защото именно той изобретява т.нар. "Guerrilla Art", или партизанското изкуство.

То става популярно още през 80-те и е един своеобразен начин за граждански протест срещу политическата система, социалните рестрикции и забрани и всичко онова, от което съвременния, урбанистичен човек е недоволен.

Guerrilla Art днес би могло да се види под различна форма по целия свят. То говори на универсален език – този на борбата за право и свобода.

В галерията сме подбрали няколко изключително въздействащи примера на партизанско изкуство. Харесва ли ви тази форма на протест?

Дори и корицата на списание Time за декември 2011 година е чудесен пример за Guerrilla Art. За пръв път тя не бе посветена на някоя личност, а на събирателния образ на протестиращия.

Изкуството на протеста

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay