Поп-ска с името на балканския Робин Худ

Ако все още не сте преживявали концерт на Popa Sapka – тази пролет отново ще свирят у нас

Поп-ска с името на балканския Робин Худ

Преди две години, по българското Черноморие, в една от трите нощи на Spirit of Burgas. Почти никой не беше чувал за тях, но докато сновяхме между сцените с по-известните изпълнители, забелязахме страхотния купон, който се беше заформил около тяхното изпълнение. Успяха да впечатлят всички.

Уникален микс от балкански и всякакви ритми, хумористични и заразителни текстове на различни езици. И всичко това – изпълнено с неподправена енергичност и грижа за също толкова силното енергизиране и на публиката. Накрая се заформи голяма тълпа, която подскачаше, танцуваше, учеше традиционни стъпки и пееше цели припеви, макар това да беше първия път, в който ги чува. 

Попитах: кои са тези момчета? Медийните представители наоколо ми отговориха, че са румънци, групата се казва Popa Sapka и несъмнено се е превърнала в "най-голямото откритие на Spirit of Burgas 2010”. Българите ги заобичаха. Както се вижда от интервюто, те също обичат България. Миналата година ги канихме няколко пъти и те с радост се отзоваха. А ако все още не сте били на концертите им – моят съвет е да го направите. Докато четете, може и да помислите, че не се интересувате от такава музика, но мнението ви със сигурност ще се промени, когато я чуете и видите на живо. 

Как определяте специфичния си стил и с какво музиката ви се различава от всичко, което сме чували досега? 
Стилът на Popa Sapka е микс от различни музикални течения по целия свят. Комбинираме ги по своя си начин. Наричаме крайния резултат "балканско поп-ска". Всяка песен на Popa Sapka има собствено уникално чувство, различен цвят, но всички споделят балканския дух. 

Откога съществува групата? Какво означава името "Popa Sapka”? 
Групата беше сформирана в Тимишоара през март 2009 година. Решихме да се наречем Popa Sapka, защото едно от първите ни изпълнения на живо се състоя в родния ни град, в изправителен дом с това име. Преди всичко, Popa Șapcă e бил известен румънски революционер, свещеник и хайдутин – балкански еквивалент на героите от типа на Робин Худ. 

Поп-ска с името на балканския Робин Худ

Ще представите ли всеки член на групата с по няколко думи? 
От началото досега сме минали през много промени. В различни периоди съставът на Popa Sapka е включвал личности като: китарист от ромски произход, сляп барабанист, DJ и гъдулар. 

Незаменимият ни фронтмен – Дима – се е влюбил в музиката, когато е бил 5-годишен. Научил се е да свири на малък червен акордеон, който притежава до ден днешен. Първата песен, която баща му е показал как да изпълни, е била Lambada. 

Писта е свирел по ромски погребения и други събития. 

Мирча обича китарата, балалайката и дългата си коса. 

Вова може да измисли всякакъв музикален ефект и/или цяла сграда – той е архитект по професия. 

Разван е много готин пич и може да свири Паганини на двоен бас. 

Фери живее в консерваторията, тъй като се упражнява непрекъснато. 

Каква е разликата между хората от Балканите и западната публика? По различен начин ли реагират на вашата музика? 
Свирили сме пред западна публика само няколко пъти, така че не можем да кажем много. Но реакцията на тълпите винаги е била добра. Хората са склонни да забравят проблемите си, когато им правим шоу. Забавляват се в света, който създаваме за тях чрез нашата музика. И все пак, обикновено хората от Балканите са по-приятелски настроени – въпреки че не живеят толкова добре, те са винаги позитивни, шегуват се много и знаят как се прави купон. 

Поп-ска с името на балканския Робин Худ

Мислите ли, че щяхте да бъдете по-щастливи и успешни, ако се бяхте родили в "по-развита" държава? 
Не, със сигурност нямаше да сме по-щастливи. Родени сме тук, на Балканите, тук е родена и нашата музика, която си има собствен уникален дух. Тук живеем, чувстваме, мислим и създаваме. Нещата нямаше да са същите, ако бяхме родени другаде. Музиката ни нямаше да е същата. 

Какво е отношението ви към България и към хората тук? Ще ни посетите ли пак скоро? 
Били сме на много места в България, свирили сме в Бургас, Варна, Пловдив, София, Беглика и всеки път беше страшен купон. Всъщност, България е любимата ни страна и това е истина. Двама от членовете на Popa Sapka са наполовина българи – Дима Бодарев и Мирча Раду. Винаги, когато ви дойдем на гости, се чувстваме у дома и публиката е просто невероятна. Всички шоута, които сме правили в България до този момент, са били много специални и стоплящи. И тази пролет ще дойдем пак - ще правим малко турне през март, така че ни чакайте! 

Какви проекти ще реализирате в близко бъдеще? Да очакваме ли скоро албум? 
Дебютният ни албум ще се казва "My Imagination”, защото всичко в нашия свят се базира на въображението. Всеки от нас създава отделна вселена в съзнанието си и нашата музиката е всъщност нашето въображение, което публиката може да чуе и да почувства. Току-що пуснахме новия си сингъл със заглавие "Don't Care”. Снимахме и видео към песента – първото ни такова. Преди да реализираме целия си албум, тази пролет ще пуснем втори мини албум – вече е записан и включва три песни. Съвсем скоро ще се появи и още един сингъл.   

Каква е тайната за успеха на Popa Sapka? 
Много е проста – това е нашата музика! Тя е искрена, честна, отразява душите ни, показва какви сме в действителност и какви ще бъдем винаги. Хората успяват да го почувстват. 

Преувеличението е нулево. Хората наистина успяват да ги почувстват. Не знам какво правят тези момчета на концертите си - или може би правят прекалено много неща, за да ги събера тук - но определено си струва да изживеете поне едно изпълнение на Popa Sapka на живо! За да загреете, ви предлагаме новия сингъл "Don't Care", както и линкове към най-популярните песни на Popa Sapka: "Amerika Evropa" и "Privet Goodbye".

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 13.02.2012|20:28
ами вече знаеш за тях и няма да се излагаш повече
7
Не е посочен 13.02.2012|11:40
да, приличат на роми
6
Не е посочен 13.02.2012|11:29
Еее, хора! Излагате се!
5
Не е посочен 13.02.2012|11:27
Е, хубава работа! Как няма да си ги чувала.
4
Не е посочен 13.02.2012|11:26
И аз не съм ги чувала, а и не ми харесаха!
3
Не е посочен 13.02.2012|11:26
Ей, тия са много готини! :))
2
Не е посочен 13.02.2012|10:38
нито съм ги чувала,нито ми допадна песента,която прослушах
1
Не е посочен 13.02.2012|08:51
Честно казано не съм ги чувала
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay