Мацка на барабаните

Никой не може да устои на момиче, вдигащо шум до небесата

По принцип сме свикнали да виждаме красавици на цигулка, флейта, мандолина или дори арфа. Сигурен съм, че за всеки себеуважаващ се мъж, едно момиче, блъскащо по красивите, блестящи барабани и вдигащо шум до небесата, си е направо гледка, на която не може да устои. Все пак знаем, че от всички групари, барабанистите са най-големи любимци на жените, защото са ритмични, координирани и работят с цялото тяло. Защо това да не важи с пълна сила за техните колежки и въздействието им върху нас, мъжката фенска маса? Разбира се, като дългогодишен барабанист, аз мога да споделя няколко примера и експертно мнение за някои от най-ярките представители на женския пол, хващали палките по един или друг повод.

Факт е, че жените са по-красиви по презумпция и под въздействието на магията им могат лесно да попаднат и най-коравите тъпанари. Наскоро с двама приятели – известни и много добри барабанисти, гледахме как едно момиче свири на плейбек. Разбира се, възмутен от техните ококорени погледи, с които, подозирам, следяха движението основно на гърдите ѝ, аз възкликнах: "Какво сте зяпнали, не може да отлепи милата, толкова е бездарна!". Тогава те, без дори да ме погледнат, ме срязаха: "Млък бе, ти си бездарен! Екстра си е момичето...".

Тази случка е чудесна илюстрация на общоприетото отношение към жената-барабанист и има два основни типа мацки, сядащи на мекото столче. Едните просто са красиви и размахват сексапилно палките. Но има и други, които свирят по-добре от повечето мъже и също не отстъпват по красота на своите бездарни колежки.

Започвам с нашумелите в YouTube секси момичета, Lux Drumerette и Meytal Cohen, които трупат безкрайна интернет популярност, свирейки метъл парчета заедно със стерео уредба. Красиви са, тропат наистина, но едно зорко око и ухо, неповлияно от невинните секси погледи, които летят към камерата и фактът, че мацките свирят полуголи, винаги ще забележи, че нещо не е както трябва. Ако гледате видеата на оригиналните барабанисти, изсвирили злобните метъл парчета, върху които мацките забиват, ще забележите, че при техните изпълнения хвърчат трески, барабаните плачат за милост, обикновено тече пот отвсякъде и нерядко има контузии или здравословни проблеми. Освен това, макар и да изглежда добре, звукът далеч не може да се сравни с истинския, защото е много, много трудно да извлечеш подобна какофония с токчета на краката и мятайки загадъчни, чаровни усмивки на въображаемите фенове-момчета. Неслучайно това се нарича "екстремна музика" и там, където се търси бруталност, красотата изглежда не на място. Въпреки всичко, явно потребителите много ги харесват, защото са спонсорирани от световни марки и често свирят и участват в клипове на мултиплатинени изпълнители. Не трябва да отричаме таланта на тези девойчета и рано или късно, те ще оставят позирането и YouTube на заден план и ще започнат по-често да излизат на сцената, където лесно може да се разпознае кой е истински добър с палките, чинелите и кожите.

И като стана дума за хубавици, които също не спират "като на война", веднага мога да ви дам едно име, станало легендарно и сред красавиците, и сред музикалните фенове, че дори и сред самите барабанисти – Шийла И, която дълги години размахва мъжки палките, редом с великия Принс. Според легендата, когато последният я вижда за пръв път, отива и ѝ казва: "С басистът ми досега се карахме кой пръв да ти предложи брак". Следват дълги години, в които тя дава ритмичната пулсация на неговата банда New Power Generation, а дори за известно време с Принс са гаджета. Освен че владее трудното изкуство на груува, Шийла може да бъде бърза, бавна, нежна и много, много силна във всяка една музикална ситуация. Освен това е певица, и както всеки може да се убеди, доста красива жена за възрастта си от 53 години.

За всички, които все още си мислят, че една мацка не може да замени истинския мъж на барабаните, мога лесно да дам неоспорим пример. През 2000 г. русата и крехка Саманта Мълоуни сяда на място, заемано преди това от най-бруталния, най-татуирания и най-разюздания унищожител на руси актриси – не друг, а самият Томи Лий от Motley Crue. Освен с тях, Саманта е свирила и с Hole, Eagles Of Death Metal, а отскоро и в алтернативната банда на кънтри-легендата Били Рей-Сайръс, наречена Brother Clyde.

И преди да се заровя обратно в необятния интернет, където да гледам, преглъщайки, как мацките свирят по-добре и на стократно по-големи сцени от мен, държа да споделя коя е моята лична любимка. Тя е супер известна, доста привлекателна и най-важното - наистина невероятно добра. Дами и господа, единствената Синди Блекман! За всеки, който не знае името ѝ, ще кажа само, че това е момичето с къдриците, което разцепва барабаните във всеки клип и запис на Лени Кравиц от 90-те години. Всъщност тя е на 51 години и ще ми трябва почти цяла страница, за да разкажа къде и с кой е свирила, но най-важна е ролята ѝ като жена-икона на барабаните. Постигнала е висини в рока, където трябва точност и сила, и в изцяло мъжката територия на джаз музиката, където трябва чувство и душа. Уви, току-що разбрах, че миналата година, самият Карлос Сантана ѝ предлага брак и тя приема, след което започва да свири в неговата група. Отивам да посвиря и да си поплача тайно!

33 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay