Ръчно, не фабрично

Банални и уникални handmade продукти

Фабрика за щастие. Ето така се нарича сградата, в която мислено ще поместим всички комбинати по света. Производственият процес е дълъг. Крайният продукт – предмет. А резултатът от съществуването на толкова много вещи е нашето удовлетворение от притежаването им.

Едно време индустриалната революция е заместила ръчния труд с машини. Хората са били облекчени от промяната, капацитетът на фабриките – удесеторен. Бабите са продължавали да плетат пуловери на две куки, само защото са се намирали на работа. Иначе всичко друго е било фабрично.

Възможностите за направа на различни неща за кратко време са осигурили куп удобства на цивилизацията. Това омръзва. Човек рано или късно се връща към корените си. Спомня си добре забравеното старо, превръща го в модерно, и се прави на "големото добрютро".

От една страна е добре, че хората започват да осъзнават негативните страни на пълната машинизация, не може животът ни изцяло да зависи от технологиите. Не напразно едно време и жени, и мъже са се учили на занаят – ръчната изработка изисква умение и търпение.

Завърналият се стремеж към притежаване на продукти, излезли изпод човешка ръка, като синоним на качеството и вниманието към детайла, е на път да се превърне в мания. Както всяко друго нещо, и склонността към купуване на ръчно изработени продукти трябва да се прави с мисъл, а не на всяка цена.

 

Преди години хората с учудване установили, че с помощта на машините могат да свършат почти всичко, а днес преоткриваме силата на сръчните ръце. Предприемчиви търговци предлагат правени на ръка картички, лампи, чанти, бонбони, мебели, бижута, дори вибратори. А ние се втурваме да ги купуваме, само защото са "различни". Независимо колко пари ще ни струва това.

Едно от основните предимства на ръчно изработената стока е, че тя е единствена по рода си. Дори несъвършенствата в нейната структура са чаровни. Но преди да си купите handmade обици от копче за 30 лв, помислете дали си заслужава. Някои дизайнери, като например тези от нашумялата българска марка "Лумаги", предлагат бижута, за чиято направа реално не са дали нищо. Обиците от копче впрочем са съвсем реален пример за използване на стар предмет (може да бъде и пластмасова бутилка, капачка от бира, мидичка, кибрит или огъната ламарина), закрепен за кукичка от обица. Това удоволствие струва смехотворно голяма сума, ако го купите от претенциозния магазин на "Гурко" 38, но не става ясно за кое по-точно се плаща. Може би за идеята. Да закрепиш каквото и да е за ухото си.

Е, ако държите на този тип оригиналност, кукички за обици се продават във всички магазини за мъниста. А останалите "суровини" си ги имате вкъщи – не е нужно да плащате на никого за нищо.

 

Различна е ситуацията, в която попадате на ръчно изработен продукт, върху чиято концепция наистина е помислено. Такива са предложенията в магазин Реформа – цената е оправдана от забавната идея и професионалното дизайнерско изпълнение. Така може да се сдобиете с аксесоари, интериорни допълнения и мебели, които са уникални в пълния смисъл на думата.

При изборът на handmade стоки, трябва да се избягват самоцелните експерименти на бездарни творци. Търсете функционалност или просто красота – зависи за какъв продукт сте тръгнали на лов. Но се пазете от примката на омайващите ви дизайнери-търговци, които с много думи казват нищо, а "творбите" им са пълна скръб.

 

Някои хора си мислят, че стоките в т.нар. "индийски магазини" са еквивалент на ръчната изработка. Може в България тези места все още да се възприемат като екзотични и интересни, но в Испания и Италия например те са синоним на мизерията в битака. Все пак не отричаме, че там може да се намери интересна находка с удобна цена. Но ръчната изработка не присъства като основна характеристика на тези стоки.

Ръчно направените неща не трябва да приличат на употребявани. Въпреки това има хора, дотолкова обсебени от идеята за "хендмейд стъф", че купуват всичко наред, без оглед на качеството. Има някои много красиви бижута, които носят почерка на своя автор. По-скоро за подобен аксесоар е разумно да се направи инвестиция. В сайта Nakit.bg можете да намерите безброй обици, гривни, колиета, сортирани по автор. Или пък да си харесате дизайнер и да следите неговата работа и занапред.

Ние ви препоръчваме изработените от Biliana Jewellery бижута, тъй като те буквално са уникални – правят се само в една бройка. Ако решите да се сдобиете с някоя от неповторимите джунджурии, трябва да отидете до ателието на бул. "Христо Ботев" 119. Като преди това се свържете с Биляна, за да уговорите точен час за посещението.

Ако пък имате собствени идеи, вариантите са два. Да се заредите с търпение и достатъчно количество корда, мъниста, закопчалки и кукички и да сътворите нещо с въображението и уменията си. В магазина за мъниста Умбопо* пък може да обясните концепцията си, а там хората са така добри да я направят реалност. Все пак има някои възли и техники за нанизване, с които начинаещ майстор на бижута не би се справил, затова ви препоръчваме да се доверите на специалистите.

 

Липсата на технологична намеса в изработката на козметика е истинско предимство. Внимателното подбиране на съставките, ограничаването на определени вредни вещества – всичко това се отразява добре на здравето и красотата. Преди много време открих магазин "Lush” в Милано. Там се предлагат сапуни, душ-гелове, маски, пяна за вана, олио за тяло, балсам за устни. Изобщо всичко, което една пристрастена към приятните аромати и усещания дама може да пожелае. Оттам се сдобих с душ-гел 250 мл за 20 евро. Тогава ми се стори, че това е разумно, при положение, че миризмата на този продукт беше страшно приятна, а съставът му – безвреден. След това открих магазините Casyopea, които предлагат ръчно изработена козметика за баня и ароматни свещи на добри цени. Ароматите са приятни, а сапуните им съдържат кокосово масло. То омекотява кожата, а приятното ухание след употреба на такъв продукт ще бъде с вас през целия ден. Свещите от тези магазини пък са чудесен заместител на ароматизаторите, пълни с алергени. Поставена в помещение, дори без да гори, свещта на Casyopea ще промени облика на вашия дом.

 

Обикновено ръчно изработената храна се свързва с органик продукти. Хранителни стоки с такъв състав ще откриете в "Слънце и Луна". Там има био пекарна и вегетариански ресторант, така че ще може да опитате интересни неща за ядене, които са приготвени по изцяло природосъобразен принцип.

Тенденцията за откриване на уютни кафенета обсебва София. Учудваме се искрено на политиката на повечето такива заведения, които предлагат един брой бисквитка с шоколад за 3 лв или пък ръчно изработен бонбон от тахан за 4. За тази сума вкъщи ще си опечете една тава таханови бонбони. На всички други мъфъни, пайове и прочие, цените също са вдигнати неоснователно. Затова, ако толкова ви се хапва нещо сладко, си купете друг вид десерт. А всички екологични десерти с био продукти ги оставете за домашно приготовление. При наличие на вдъхновение.

 

Разбира се, всяка мания е до време. Кой знае какво ще обсеби човечеството след десет години. Или пък дни. Ръчно изработените продукти са продукти като всички останали. Трябва да направите "сондаж" на пазара, преди да се втурнете да купувате. А нашите скромни препоръки са само част от възможните решения, що се отнася до handmade стоките.

 

Умбопо // бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев" 44, http://www.umbopo.com/bg/index.html

 

Реформа // http://shop.studioreforma.com/

 

Casyopea // Mall of Sofia, http://www.casyopea.com/

 

www.nakit.bg // ул. "Бунтовник" 35

 

Biliana Jewellery // бул. "Христо Ботев" 119, http://bjewellery.eu/

 

Слънце и Луна // ул. "У. Гладстон" 18Б, http://www.sunmoon.bg/

 

http://www.etsy.com/ - a в този сайт има handmade стоки на творци от цял свят

9 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 28.10.2011|13:55
Ръчната изработка в цял свят е изключително ценена,но се и стимулира - имат чудесни сайтове за продажба.Всеки и от най-затънтените кътчета може да изложи творенията си, а купувачите имат голям избор.В България няма такъв специализиран сайт, ако се включиш в международен - транспортните разходи за международни доставки на БГдоставчиците са доста солени(сравнено с чуждите)!
1
Не е посочен 25.07.2011|17:55
Готова продукция купи от тук, купи от там... Бихте ли добавили и сайтове от които може да поръчаш материали, примерно като сайта на Слънчоглед.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay