Хвърляме малко светлина върху 8 заблуди относно татуировките

Хвърляме малко светлина върху 8 заблуди относно татуировките

Знаем, че татуировките са доста модерни и все повече хора решават да украсят кожата си с тях. Но светът на татуировките все още поражда много въпроси - повечето от тях са митове. Тъй като има много митове относно тях, решихме да изясним някои въпроси:

1. Не можете да дарите кръв, ако имате татуировка

Вероятно сте чували няколко пъти, че хората, които имат татуировки, изобщо не могат да дарят кръв. Разбира се, това не е нищо друго освен мит или поне не е напълно вярно. Те могат да дарят кръв, ако отговарят на всички изисквания, за да станат донори.

Тъй като татуировките се правят с помощта на игла, която отива чак до дермата (дълбок слой кожа), ако не се направи правилно, това може да доведе до инфекции на кръвта. След изтичане на период от време за изключване на инфекция на кръвта (което може да продължи 6 месеца след направата на татуировката, но всичко зависи от държавата и въпросното медицинско заведение), след това човек може да дари кръв.

2. Не бива да си правите татуировки, ако сте бременна

Засега има много малко доказателства, доказващи, че бременните жени излагат на риск здравето си или здравето на бебето си, като си правят татуировка. Поне няма допълнителен риск, свързан с правенето на татуировка по време на бременност. Подобно на всички останали хора, бъдещите майки трябва да се справят с риска от инфекции на кръвта поради липса на хигиена в определени студиа за татуировки или лоши умения на татуиста.

Ако решите да отидете и да си направите татуировка по време на бременност, имайте предвид, че някои лекари препоръчват да не си правите татуировка на гърба, защото смятат, че това може да попречи на потенциално поставяне на епидурална упойка. Често иглата се вкарва извън татуираната област, за да се избегне смесването й с пигмента.

Хвърляме малко светлина върху 8 заблуди относно татуировките

3. Хората с диабет не могат да си направят татуировка

Това е пълна глупост. Нека развенчаем този мит! Наличието на диабет не е причина да не си направите татуировка. Единственото нещо, което в момента се предлага от лекарите, е да избягвате да правите татуировки в областите на тялото, където циркулира по-малко кръв и където обикновено се инжектира инсулин. Това е просто защото може да навредите на кожата си.

Но вземете под внимание следната информация. Горните препоръки са насочени към пациенти, които се грижат добре за себе си. За тези, които са пренебрегнали съвета на лекаря си или чийто диабет е напълно извън контрол, да, те биха могли да бъдат изложени на риск, тъй като може да имат по-слаб имунитет. 

4. Правенето на татуировка боли различно в зависимост от мястото, на което я правите

Вярно е, болката, която можете да почувствате от татуировка, зависи не само от това колко можете да понасяте болката като цяло, но и от местоположението на вашата татуировка. Обикновено най-много болят татуировките, разположени на място с много малко мазнини. Това включва, разбира се, всяка кожа близо до кост или на места по тялото ви, където има повече нервни окончания. 

5. Не може да се прави ЯМР на хора с татуировки

Има твърдения, че човек с татуировка може да има проблеми с ЯМР, заради металните компоненти, намиращи се в мастилото за татуировки. Но това определено е мит: според проучване, проведено от Института Макс Планк в Германия, възможността от странични ефекти е толкова малка, че е почти незначителна. Всъщност изследването споменава това просто като малък брой изолирани случаи, а не като общо правило за татуираните хора.

6. Белите татуировки са по-болезнени от другите

Тази идея е напълно невярна. Обикновено, когато си направите татуировка, татуистът запазва бялото за края, само за да направи всичко малко по-ярко и да коригира някои малки детайли. Но по това време кожата ви най-вероятно вече е доста раздразнена от инжектиране на мастило в дермата ви в продължение на няколко часа. Едва ли е изненадващо, че бихте почувствали повече болка в този момент. Но това няма нищо общо с цвета на мастилото - това просто се случва, защото кожата ви вече е много чувствителна.

Хвърляме малко светлина върху 8 заблуди относно татуировките

7. Черното мастило става синьо или зелено с времето

Това е вярно. Но това е по-често при татуировки, направени преди много години. Всъщност не мастилото става синьо или зелено, а просто се абсорбира и постепенно избледнява, оставяйки синкава следа след себе си. Това може да се случи, защото татуировката е много стара или е на място, което е било излагано на слънце прекалено често. 

8. Страдането от хемофилия означава, че не можете да си направите татуировка

Това не е напълно невярно. Хемофилията, заболяване, което предотвратява правилното съсирване на кръвта, има различни нива, вариращи от леко до тежко. В случаите, когато хората страдат от лека хемофилия, рискът от усложнения от кървене е много по-малък, така че те могат да си направят татуировка със съответното ръководство от своя лекар. Но за пациенти с по-тежка форма на хемофилия не е препоръчително да си правят татуировки. 

Има и случаи на хора със средна или тежка хемофилия, които са си направили татуировка, без да имат усложнения. Това зависи много от конкретния случай, но винаги е по-добре да се консултирате с Вашия лекар, преди да вземете някакви решения, за да избегнете опасни изненади.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay