Биография на Елизабет II излиза в чест на 70-годишнината от встъпването ѝ на престола

„Кралицата“ от известния биограф Матю Денисън проследява живота и управлението на Елизабет II

Биография на Елизабет II излиза в чест на 70-годишнината от встъпването ѝ на престола

На 6 февруари 2022 г. кралица Елизабет II стана първият британски монарх, който празнува платинен юбилей, отбелязвайки 70 години на трона в служба на Обединеното кралство и Страните на британската общност. Това я прави и вторият най-дълго управляващ владетел в света – само две години я делят от френския крал Луи XIV. 

В чест на това историческо събитие на български език се появява изчерпателното издание "Кралицата" от известния биограф Матю Денисън – съвременна биография на Елизабет II, която проследява живота и управлението ѝ в един безпрецедентен период, изпълнен с бурни и драматични социални и политически промени. 

За милиони хора по света Елизабет II е просто "Кралицата" – олицетворение на британската монархия, пазител на старите ценности и константна фигура, без която светът просто не би бил същият. Образът ѝ е обект на множество книги, филмови и телевизионни екранизации, а животът ѝ, както и този на семейството ѝ, вълнува почитатели от цял свят. Но коя е жената отвъд митичния ореол, който я обгражда? 

В своята детайлна, информативна и внимателна биография прецизният хроникьор Матю Денисън търси именно отговора на този въпрос и описва триумфите и радостите, разочарованията и подводните камъни на един забележителен кралски живот.

"Кралицата" добавя нови детайли в необикновения портрет на жена, придобила иконичен статус за съвременната поп култура и допринесла за оформянето на съвременната геополитическа карта.

Матю Денисън прави ценна и трезва оценка на постиженията на Елизабет II, която се възкачва на престола в несигурните времена след Втората световна война и още тогава се превръща в символ и обединител на нацията със своята скромност, всеотдайност и посветеност на нуждите на обикновените хора. До ден днешен остава почитана от милиони хора като защитник на старите британски ценности – дълг, твърдост, благотворителност и стоицизъм.

Да живее "Кралицата"!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay