Ето какво трябва да знаете за задържаната плацента

Прочетете какво представлява, как се предотвратява и как се премахва

Ето какво трябва да знаете за задържаната плацента

1.   1.  Какво е задържана плацента?

При повечето раждания, плацентата(орган, който набавя кислород и хранителни вещества на бебето) се изхвърля от майката до 30 мин. след раждането.В някои случаи обаче плацентата остава в майката за по-дълго време и това се нарича "задържана плацента”. В развитите страни тя засяга около 3% от родилките.

2.Всички случаи на задържана плацента ли са еднакви?

Не. Има три вида. При най-разпространения вид, матката не се свива и разширява достатъчно силно, за да изхвърли плацентата и тя остава прикрепена за стената на матката. При другия случай, плацентата се отделя от матката, но остава в организма. При третия вид, плацентата е прикрепена към мускулната стена на матката, вместо към лигавицата. Това може да причини силен кръвоизлив и дори да се наложи кръвопреливане.

3.Какви са рисковете при задържане на плацентата?

Ако не се предприемат мерки, задържаната плацента може да предизвика сериозна инфекция, кръвозагуба и дори опасност за живота на майката.

4.Има ли жени, при които е по-вероятно да се случи?

Жените над 35-годишна възраст, жените, които раждат преди 34-тата седмица на бременността, жените, които имат по-продължително раждане и жените, които имат мъртво бебе, са много по-застрашени от това състояние от останалите. Също така ако сте имали проблеми с плацентата при предишно раждане, е възможно и при следващи бременности да имате проблеми.

5.Как се премахва задържаната плацента?

Задължително е нужна лекарска намеса. Възможно е да бъде премахната с медикаменти. Също така, когато родилката започне да  кърми е силно вероятно плацентата да бъде изхвърлена. В краен случай, ако никой от тези методи не е ефективен, се прави операция.

6.Може ли да бъде предотвратено задържането на плацентата?

Ако една жена е предразположена към задържане на плацентата, има някои неща, които лекарят може да направи, за да намали риска. Единият вариант е приема на медикаменти, а другите варианти са свързани със стимулиране на излизането на плацентата по време на самото раждане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay