Световен ден за борба с диабета

Разумът днес ще ви осигури качествен живот за в бъдеще!

Световен ден за борба с диабета

В денят, в който се отбелязва - Световен ден за борба с диабета е необходимо всички да направим цялостна равносметка на начина си на живот, защото именно тя може да ни осигури години напред в бъдещето, изпълнени със здраве.

В случай, че сте от тези, които смятате, че на вас няма да се случи е добре да не живеете неразумно! Инвестирайте в здравето си днес, като изключите от менюто си вредните храни, отделите достатъчно време за положителни емоции и не забравяте, че със спорт и редовни физически упражнения ще постигнете най-добрата превенция необходима, за да не станете част от плашещо нарастващата бройка на заболели от диабет тип 2

Предлагаме ви 7 факта, които само страдащи от тази коварна болест могат да разберат.

Световен ден за борба с диабета

1. Има два вида диабет и те не са толкова сходни, колкото си мислите
С диабет тип 1, обикновено се диагностицира в детството или в началото на 20-тата година, когато тялото внезапно спира да произвежда инсулин, хормон, който регулира количеството на захарта в кръвта. Диабет тип 2, означава, че поради вашите гени, наднормено тегло, стрес или други фактори – тялото не може да използва ефективно инсулина, който произвежда като се нуждае от повече отколкото го има в организма.

2. Проблемите с очите са сериозни
Диабетът може да доведе до повишено налягане в очите. Като резултат, хората с диабет са 40% в по-голям риск за страдат от глаукома и 60% от развиване на катаракта.

3. Болки в краката
Близо 70% от хората страдащи от двата вида диабет имат някаква форма на увреждане на нервите, което причинява болка, изтръпване, скованост в долните крайници на краката.

4. При страдащите от диабет съществува огромен риск от сърдечно-съдови заболявания или инсулт
Плашещо, но е истина! Диабетът удвоява риска от увреждане на нервите и кръвоносните съдове. В действителност според статистиката двама от всеки трима души с диабет умира от инфаркт или инсулт. Затова е задължително да следват здравословен начин на живот!

5. Всяко решение в живота дава отражение върху нивото на кръвната захар
Може да ви се струва странно, но хората страдащи от диабет се намират под непрекъснат стрес и задължително трябва да се съобразяват с начина си на живот, защото това може да окаже влияние върху нивото на кръвната захар.

6. Сладките неща не са табу, а зеленчуците не са универсален лек
Въздържайте се да давате съвети на човек с диабет, защото не можете да разберете в истинския смисъл на думата за какво говорите! Сладките неща не са табу за страдащите от диабет, но те играят определена роля поставени в конкретен момент от режима им на хранене.

7. Непрекъснатото следене на кръвната захар не е за забавление и реакцията на околните вреди
Необходимостта от проследяването на нивото на кръвната захар по няколко пъти на ден е повече от необходимост, така че ако не сте диабетик – не повдигайте вежди и не задавайте глупави въпроси!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay