Бяла лазаня с пилешко и гъби

Тази кремообразна бяла лазаня, направена с изключително вкусен сос от типа на Бешамел, наречен Морней, съдържа нарязано пиле, спанак, гъби и пресни билки. 

Ето как да приготвите тази вкусна лазаня:

Необходими продукти: 

За плънката:

500 грама спанак

2 1/2 с.л. зехтин

250 грама гъби

1 глава лук

3 скилидки чесън

500 грама рикота

1 яйце

1 1/2 ч.л. сол

1 с.л. риган

1 с.л. розмарин

1/4 ч. магданоз

За соса:

6 с.л. масло

3 скилидки чесън

7 с.л. брашно

4 ч. прясно мляко

1/2 ч.л. индийско орехче

3 ч. пармезан

1 с.л. риган

1 с.л. розмарин

сол и черен пипер

За лазанята:

24 броя кори за лазаня

2 ч. сварено пилешко месо

3 ч. настъргана моцарела

1/3 ч. пармезан

Начин на приготвяне:

Направете плънката: Сложете размразения спанак в цедка и го натиснете с гумена шпатула, за да се изцеди добре. Прехвърлете спанака върху кухненска хартия и подсушете добре.

Загрейте 1 супена лъжица зехтин в дълбок тиган. Добавете нарязаните гъби и гответе 5-6 минути. След това добавете лука, малко сол и черен пипер. Гответе около 3-4 минути, след което добавете още 1 л. зехтин и чесъна.

Накрая добавете подсушения спанак и гответе няколко минути. Оставете плънката настрана.

В отделна купа комбинирайте рикотата, яйцето, 1 супена лъжица риган, 1 супена лъжица розмарин, магданоз, сол и малко черен пипер.

Направете соса Морней: В средно голяма тенджера разтопете маслото. Гответе, докато маслото спре да бълбука, около 2 минути. Добавете чесъна, след което около половината брашно и разбъркайте, така че да няма бучки. Добавете останалото брашно и разбийте. Гответе непрекъснато, докато стане светлокафяво, около 2-3 минути.

Бавно добавете половината от прясното мляко. Разбийте добре и добавете останалото мляко. Добавете индийското орехче и оставете сместа да заври, като разбърквате често, за да не залепне. След като сместа заври и се сгъсти, махнете от котлона и добавете пармезана. Добавете подправките. 

Сглобете лазанята: Комбинирайте спаначената смес с рикотата. Подгответе тавичка, сложете малко от соса на дъното. Наредете 6 кори за лазаня, като ги потапяте във вряща вода за няколко секунди преди това. Добавете малко от плънката, малко от пилешкото месо и малко от моцарелата. След това сложете отново кори, сос, плънка, месо и моцарела. Продължете така, докато продуктите свършат, като трябва да завършите със сос и да поръсите с моцарела.

Покрийте с алуминиево фолио и печете 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това махнете фолиото и печете още 15 минути. 

Оставете лазанята да престои 30 минути преди да сервирате.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay