Важни съвети към родителите, чието дете се подготвя за планова операция

Важни съвети към родителите, чието дете се подготвя за планова операция

Д-р Стоянова, за всеки родител е огромен шок една предстояща операция на детето му, независимо дали тя е малка или по-сериозна. Какво е най-важното да знаем в тази ситуация?

Преди предстояща планова оперативна интервенция детето трябва да е здраво и да не е имало контакт със заразни заболявания минимум 10 дни преди операцията.

Аз лично препоръчвам личният педиатър на детето да е информиран за предстоящата интервенция и детето да бъде заведено при него за становище относно здравословното му състояние, преди постъпване в болницата за оперативната интервенция.

Необходимо ли е да тестваме детето си за  алергии от упойката?

При наличие на вече известна алергия или подобно на алергия състояние е важно това да бъде обсъдено с анестезиолог при необходимост. Той ще ви насочи към специалист алерголог и ще ви обясни какви допълнителни изследвания, биха били необходими  конкретно за вашето дете.

Какво е важно да попитаме анестезиолога преди операцията?

При срещата с анестезиолога преди операцията ще бъде подробно обсъден въпросника, който  се попълва от родител или настойник на детето. Специално внимание се обръща на приема на храна и течности преди операцията. Анестезиологът ще ви обясни точно по часове кога може да давате храна и/или вода на детето. Различните възрасти при децата имат своите специфики на хранене и затова ние подробно обсъждаме и разясняваме хранителния план на детето.

Всичко това се прави в името на здравето и благополучието на детето. От една страна, то не бива да е подложено на изтощително гладуване, от друга страна се цели постигането на ,,празен,, стомах, за да се избегне възможността за връщане на храни или течности от стомаха през хранопровода и попадането им в белия дроб на детето.

Наличието на  клатещите се зъбки е още един от важните за нас като анестезиолози въпроси. Както и наличието на придружаващи заболявания, специфични състояния  и фамилна обремененост на детето.

При разговора с анестезиолога ние във ВИТА обясняваме на родителите какво представлява в общи линии анестезията, какъв вид анестезия ще бъде приложена на съответното дете, като по този начин се стремим да елиминираме част от страховете на родителите и да подготвим детето. Задължително се подписва и документ за информирано съгласие за анестезия.

Какво се случва, какъв е редът, когато родителите и детето дойдат в в болницата в деня на операцията?

При нас във МБАЛ ВИТА децата постъпват първо в подготвителна зала, където получават премедикация - това е вещество, което цели да успокои, да отпусне детето и да го подготви за предстоящата анестезия.

Така децата могат лесно да бъдат отделени от родителите и заведени в операционната зала, без това да бъде неприятни изживяване за тях. При малък процент от децата, това вещество може да има парадоксален ефект – да доведе до проява на агресия или възбуда. При тези случаи по преценка на анестезиолога се прави друг вид подготовка на детето или то се завежда до операционната с родителя си.

В операционната зала детето  се приспива, като вдишва газова смес от кислород и упойващ газ. Ако детето се страхува да легне, може да заспи седнало. Маските, с които се подава упойващата смес, са прозрачни, за да не го плашат. При по-големите деца след предоперативния разговор децата се водят от анестезиолога направо в залата и се приспиват с маска, без да е необходима премедикация.  Важен е индивидуалният подход към детето,  всяко има своите страхове, особености и предпочитания. Често ние се сприятеляваме с тях по време на консултацията, това значително улеснява нашата работа и е добре за спокойствието и самочувствието на детето. Лично аз смятам, че родителите трябва да общуват с децата си, да им обяснят в общи линии, че им предстои манипулация,че ще се наложи да са в болница, че ще се извършват изследвания, важно е да подготвим и успокоим детето още от вкъщи. Така то по-лесно ще приеме стресовата ситуация, с която му предстои да се сблъска.

Може ли детето да се събуди по време на анестезията?

По време на анестезията и докато трае операцията, непрекъснато се следят основните жизнени функции на детето - сърдечна честота и ритъм, насищане на кръвта с кислород и артериално кръвно налягане, температура  и други. Щастлива съм да споделя, че в болница ВИТА разполагаме и със специална апаратура, с която следим дълбочината на анестезията  при деца.

Отговорността на анестезиолога по време на операцията е цялостното състояние на детето, това означава то да бъде обезболено и в състояние, осигуряващо комфорт на детето за извършване на съответната манипулация или операция.

Какво представлява каудалния блок?

Това е вид допълнителна анестезия, който се прилага на детето, след като то вече е приспано. С много тънка игла се прониква в епидуралното пространство на нивото, където е границата на кръстната с опашната кост. На това ниво няма гръбначен мозък, който да бъде травмиран. Целта е да се обезчувствят нервите за болка от пъпа надолу. Техниката е въведена преди десетилетия,използва се в цял свят и е доказала свойте предимства.


Този вид анестезия продължава да действа 3-4 часа след края на операцията и помага на детето да преодолее острата постоперативна болка и значително намалява болката по време на операция, това ни позволява да намалим концентрацията на упойващата смес и детето да се върне от състояние на дълбока анестезия в състояние на повърхностен сън.

А кога може родителят да види детето след приключване на операцията?

Когато операцията приключи и детето се събуди, то се извежда от операционната зала, придружено от анестезиолога и анестезиологичната сестра в залата за "събуждане”, където се изчаква пълното отзвучаване на ефектите на анестезията. В нашата болница родителите се извикват в залата за събуждане и те остават заедно с детето си до пълното му възстановяване от анестезията и покриването на необходимите критерии, за да бъде преведено в отделението.

При изпращането на детето заедно с родителя към отделението се дават препоръки как да се започне захранването на детето и какъв да е приемът на течности.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay