Велика събота- последният ден от Страстната седмица

Велика събота- последният ден от Страстната седмица

На днешния ден православната църква почита последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. 

На Велика събота се възпоменава погребението на Христос, пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в Ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите.

Богослужението започва от сутринта и продължава до края на деня. Събота вечер плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

Велика събота- последният ден от Страстната седмица

На днешния ден преди изгрев слънце се замесват великденски обредни хлябове и домашни козунаци. Те са израз на почитта към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават великденски яйца, козунаци, ястия, питки, приготвени за празничната трапеза на Великден.

Ако не сте боядисали яйцата на Велики четвъртък, можете да го направите и днес. В полунощ на събота срещу неделя християните се поздравяват с Христос Возкресе! - Воистина возкресе! и си пожелават здраве и благоденствие.

Велика събота- последният ден от Страстната седмица

В полунощ на днешната събота се обикаля храма със свещ, която трябва да се занесе вкъщи, без да угасне. Свещите се палят със свещения огън, донесен от Йерусалим малко по-рано. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay