Враца, град като Балкана- древен и млад

Враца, град като Балкана- древен и млад

Разположена в подножието на Врачанския Балкан, Враца се слави с изключително красивата си природа и пейзажите, които сякаш са излезли от друго измерение. Малък град, сгушен във величествения Балкан, пълен с история, легенди, спомени, мечти, надеджи, разочарования, тежки съдби, изоставени къщи. В средновековието града е наричан Вратица и в него са запазени останки от средновековната крепост Вратица. От там идва и името на Ждрелото, което представлява пролом през високи отвесни скали, които приличат на врата.

Враца, град като Балкана- древен и млад

Легенда за каменната колесница край Враца

При скалния пролом Вратица край град Враца се издигат скали, наречени Крал-баир или Колесницата. Няколко каменни фигури сякаш са поели път нагоре през планината. Може да се види каменна колесница, впрегната в каменни коне, главата на едър мъж с брада, женска фигура.

Според една легенда това е колесницата на бягащия цар Йоан Срацимир, а според други – колесницата на цар Костадин и царица Елена – повелителите на небесния огън.

Още през 1877 година Феликс Каниц предава една легенда за тази местност, която е свързана с владетеля на Видинското царство Иван Срацимир с думите: Според преданието тук именно разгневеният християнски Бог е наказал чудно по вечно видим начин предателството на последния български цар Йоан Срацимир Шишман. Високо върху Крал- баир на десния бряг на реката се вижда тоя Йоан, който от страх предал земята си на турците, вкаменен при опита му за бягство.

Враца, град като Балкана- древен и млад

Но не само коварният предател, но и неговата дъщеря, колар, кола и четирите впрегнати коня постигнала същата съдба. Тяхната кръв е почервенила скалите на онова място.

Съществува предположение, според което етимологията на топонима крал-баир трябва да се търси във връзка със старата българска дума каралюк/каралък – вид птица от рода на соколите, която се е използвала за лов на малък дивеч.

Враца, град като Балкана- древен и млад

Трета легенда свързва скалните образувания Кочиите с османските нашественици и цар Костадин. Когато османлиите с голяма войска нападнали крепостта, бранителите ѝ се сражавали храбро, но били малко на брой. Преди падането на крепостта цар Костадин я напуснал с колесницата си през Войводин дол към Патлейна.

Там срещнал жени да берат дини. Той ги благословил, като им казал: Днес да сеете, утре да берете! На другия ден минали османците и ги попитали кога е минал царят, а жените отвърнали: Когато сяхме дините. Преследвачите се отказали и се върнали, като помислили, че царят е минал преди много време.

Поклон пред историята

Враца, град като Балкана- древен и млад

Ботевите дни са посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. От 2004 година се провеждат под патронажа на Президента на Република България. Дните са съпроводени с богата културна програма: конкурси, рецитали, изложби и концерти. Кулминация на честванията са митингът-заря на 1-ви юни, провеждан на площад "Христо Ботев", както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица.

Враца, град като Балкана- древен и млад


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay