СОЦМУЗ: нов живот за ретро плакатите от социализма

Соц-дизайнът във визуален музей

Визуалният музей на социализма, наречен СОЦМУЗ, е проект на фотографа Никола Михов и архитектите Мартин Ангелов и Валери Гюров. В него са представени различни творби в областа на българския графичен дизайн от времето на социализма.

 

СОЦМУЗ е съсредоточен изцяло върху дизайна и художествената стойност на творбите, и не залага по никакъв начин на политическия им контекст. Във визуалната галерия можем да видим отделни категории, подредени според съдържанието: филмов, театрален и политически плакат, запазен знак, филателна графика, както и илюстрации на грамофонни плочи и детски книжки. Представени са работите на именити художници, сред които Асен Старейшински, Огнян Фунев, Стефан Кънчев и много други.

 

Колекцията може да бъде разгледана на сайта на СОЦМУЗ. Там тя ще бъде обновявана периодично, а самият блог на музея ще представя автори, творили между 1944 и 1989 г., както и други тематични проекти.

 

Представянето на СОЦМУЗ се състоя на 13 юни на открито пред Централна минерална баня. Там под звуците на ритмична музика и свеж въздух се удивихме на безкрайния български талант. Такъв е съществувал и сигурни сме - ще продължи да съществува.

 

 

11 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay