Внимание, зло куче!

Зимата е истинска само с озверели глутници по улиците

Внимание, зло куче!

Човекът Хикс: "Ах, какви сладки палета тичат зад блока и си играят! Сигурно са гладни, та ще ги нахраня."

Ще ги нахрани. А после ще четем, че куче е нападнало дете. Заради ухапванията малкото е в болница. Шокът и страхът към животните ще му останат за цял живот. Белезите също.

Това е то. Войната на зверовете е съвсем реалистична и всички участваме в нея. Ние сме едни цивилни войничета, които нямат представа как да победят врага. Защото да избягаш от бездомно куче, е все едно да си залепиш надпис на гърба "Моля, захапи ме!". А пък изобщо не върви човекът да нападне пръв.

Хората сега щедро хранят малките палета, радват им се и ги гушкат. Изчакайте да минат два месеца и ги вижте пак. Премръзнали и увити в своите шалове, се чудят как да се промъкнат покрай озверелите животни. Гладните кучета се радват на къшей хляб, ала тази доброта остава незапомнена. Едно е нахранено, но те са десетки, а зимата е дълга. И скоро всички градинки, улици и блокове ще бъдат охранявани от зли кучета с празни стомаси, които нищо чудно да се нахранят с вас. Може би страхът от глутницата ви е познат отнякъде. Ще ви помогна – от миналата зима.

Съседката ми хвърля кокали през прозореца и всички квартални животни – кучетата се виждат, за котките и плъховете не отговарям – се събират пред входа. Хапват, пийват, както се казва. И утре ще се върнат там за още. Ако изобщо напуснат удобния луксозен район, който са надушили първи. Те ще го охраняват със зъби и нокти, познайте кое е по-страшно.

Не призовавам никого към евтаназия. Далеч съм от мисълта, че решението на проблемите с бездомните кучета е смърт. Ала докато природозащитниците призовават към хуманно отношение и равни права между кучетата и хората, управляващите ще имат с какво да си измият ръцете и проблемът все пак няма да бъде решен.

Преди близо два месеца правителството одобри поправки в Закона за защита на животните, които предвиждат крайният срок за прибиране на бездомните кучета в общински приюти да се удължи до края на 2015 г. Така общините щели да имат достатъчно време да се мотивират и да си свършат работата.

Според буквата на закона съществува алгоритъм на действие, с помощта на който кучетата не представляват опасност от един момент нататък. Законът за Защита на Животните гласи, че безстопанствените животни се прибират в приюти. Това го знае всяко хлапе. И може би всички онези кучета по улиците са стопанствени. Може би.

Ако приемем все пак, че съвестните кучкари приберат някое премръзнало и гладно животно, но никой не си го поиска, какво става с него? Според чл.47, ал.1, кучетата, настанени в приют, се маркират, кастрират, обезпаразитяват и ваксинират срещу бяс. След това се предоставят безвъзмездно на лица, които желаят да ги отгледат, поне това гласи алинея втора. Но ето къде всъщност се корени проблемът, а именно – в третото пояснение. "Кучетата, за които не се явят лица по ал.2, се маркират и се връщат по местата, от които са взети.". Ама вие наистина ли намирате път чрез въртене в кръг?

Една логична държавна политика би включвала подсигуряване на подслон за всички бездомни кучета в страната. Поне в случай, че въпросът за евтаназията си остане табу. Кастрирането им е задължително, а пускането им отново на улицата – абсурдно. И надявам се никой да не е толкова наивен, че да повярва на чл.49, в който е написана чиста проба лъжа: "върнатите по места животни ще се обезпаразитяват на три месеца и ще се реваксинират срешу бяс". Като започнем оттам, че никой никога не ги е прибирал, едва ли тази превантивна мярка ще бъде спазена някога.

Обосновката на законодателството е, че кучетата, върнати в района си, го пазят и така там не се заселват нови представители на уличната порода. Но средно те живеят по 10 години. Една елементарна аритметична сметка показва, че тази политика няма скоро да реши проблемите ни. Контрааргументът на правителството е, че, ако се приложи евтаназия към непотърсените кучета от конкретен район, то той ще бъде усвоен от съседни глутници. Само че тук отново на помощ ни идва логичното мислене. Ако приемем, че всички бездомни кучета в един момент са непотърсени, разбирайте, упоени за безопасността на хората в града, то техни наследници така или иначе няма откъде да се вземат. Ще останат единствено изхвърлените от недобросъвестни стопани домашни кучета, които обаче са бройка, подлежаща на прибиране от кучкарите – нали все пак и те трябва да имат работа.

Според чл.179, ал.3 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, евтаназия се допуска в много редки случаи, един от които е "животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората". Тази дефиниция е толкова удобна! Едно куче не е агресивно до доказване на противното. Противното е нахапан човек. И за да бъде заловено това куче има точно два варианта. Жертвата, преди да отиде в болница заради раните си, да го заведе в някой кучкарник. Както уточних, в идеалния случай това куче вече е минало през някой приют, както всички свои събратя от големия град. Следователно има маркировка. И втори вариант - нахапаният човек се приближава до агресивното куче, запомня номера му и го предава на властите. Абсурдно!

Проблемът с бездомните кучета е на всички нас. И без да се преувеличава, е достатъчно сериозен. През зимата те стават агресивни, защото са гладни. Глутниците нападат само след водача, който пък в повечето случаи е изоставено домашно куче, заело позицията на лидер. То се е видяло, че държавата няма да се справи с проблема поне още четири години. Ние ще почакаме със сълзотворен спрей в джоба и чадър или пръчка в ръка. Единствено стопаните могат да променят нещо, като не оставят без дом своите любимци. А пък популацията на Шаро и приятелите му ще продължи да бъде с шокиращо положителен прираст.

41 28
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 10.02.2014|15:29
проблемът е в хората а не в самите животни
11
Не е посочен 11.04.2013|01:01
И кой е виновен за това? Не може просто да се обвиняват 'злите' кучета. Как очаквате да ви третират кучетата, като вие ги презирате, изхвърляте, до такава степен, че те озлобяват и стават агресивни. Моля погледнете коментар 5. Това е отлично обяснение. Бих искала да ви разкажа една история. Баща ми има имот в Бенковски, където държи камьоните си. Тъй като много роми се промъкваха и крадяха, взехме породисто, голямо, страшно куче - каваше се Шаман. Шаман имаше ужастно детство. Човекът от когото го взехме, за да го убучи за пазач, го беше бил и травматизирал. Бъпреки това, Шаман беше напълно лоялен към него, подчиняваше се на заповедите му и му позволяваше да го води. Поради тази причина, когато го преместиха на Бенковски, той не даваше дори да му занесат храна, беше агресивен, нападна баща ми. Ето го и събовния момент, ако баща ми беше като теб, той щеше да приспи 'злото' куче, но той беше упорит. Всеки ден носеше храна на Шаман и го успокояваше. Постепенно 'злото' куче, разбра че не няма да го бият и се довери на баща ми. Изводът е, че и кучетата имат чувства, те са като хората. Нима във всеки криминален филм, психопата-убиец няма детство, изпълнено с тревоги и трагедий. (Пример, за когото се сещам е за Жокера, чийто пиян баща е разрязал устата му, за да сложи 'усмивка' на лицето му). Аз съм само дете, но живея в подобен квартал. Защо кучетата не са ме нападнали досега? Може би излъчвам хубава миризма? Не. Аз не ги закачам, и те не ме закачат. Моля кажете на дацата си да не тормозят измъчените животинки. Призовавам всеки, когото го интересува, ако видите самотно, сладко пумярче, не го захвърляите, приберете го, създайте нов приятел. И следва още една малка история. Преди 1 година, когато бях в 2 клас, едно куче роди при изхода на училището. Аз осинових кученце, както и още 5 семейства. Сега той е една много приятна част от живота ми, както и играчка за малкото ми 2 годишно братче (ето пример за куче, което позволява да го щипят, тормозят и дърпат за опашката, за благото на малкото дете). Благодаря ако изобщо прочетохте това, пълно с грешки мнение!
10
Не е посочен 23.07.2012|21:34
Вместо да нападаш кучетата и да пишеш глупост!Ще е доста по лесно да обясняваш на глупаците защо не трябва да си изхвърлят кучетата.Защото това развъждане се е започнало от нечие домашно куче.Да не говорим и колко си изпускат некастрираното разгонено куче и вместо да го кастрират те просто си мислят че като му изхвърлят кученцата или направо изхвърлят бременното си куче което не са могли да опазят е много по-лесно!А не се замислят какво ще им се случи на улицата след това!Е съжалявам но докато има такива хора ще съм на страната на кучетата много ясно!
9
Не е посочен 08.02.2012|18:04
и какво да ги изтребваме ли???????????????????????
8
Не е посочен 15.12.2011|11:40
Съгласна съм с коментара ти с изключение на едно...само за уточнение...Държавата-това сме ние.
7
Не е посочен 09.12.2011|11:28
Да не забравяме, че първопричината за проблема с бездомните кучето е именно човекът. Човекът, на когото му е писнало да става рано, за да си разходи домашния любимец, или е разбрал, че животното изисква твърде много грижи и внимание и е решил да го захвърли на улицата. Държавата не може да се грижи за всички бездомни кучета, нека не оставяме всички грижи, породени от наше действие/бездействие на държавата. Не е виновната държавата за бездомните кучета, причината е в хората, които ги изхвърлят, стопаните, които разхождат некастрираните си кучета без повод и допринасят за размножаването, и ред други причини.
6
Не е посочен 29.11.2011|19:24
Пробвахте ли да се обадите директно в "Богров"? Там би трябвало да приберат кучетата, без да ги връщат след това - държат ги, докато не ги осинови някой (знам, защото от там си взех куче), а и задължително ги кастрират.
5
Не е посочен 09.11.2011|14:43
НЯМА ЗЛИ КУЧЕТА! ИМА ЗЛИ СТОПАНИ! РАЗБЕРЕТЕ ГО ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ!!!
4
Не е посочен 07.11.2011|15:56
В моя квартал има една жена която в началото хранеше бездомните котки. Покрай тях се появи едно куче, после второ и трето. Сега кучетата са около 20. Сутрин са най-агресивни и всеки, който минава по пътя го нападат. Имаме няколко нахапани малки деца, които отивали на училище и били нападнати. Да не говорим за уплахата, която са преживели. Събирахме подписи кучетата да се приберат в някой приют. Нищо. Бездомните кучета са опасни. Те не са възпитавани и обучавани както домашните и са заплаха за обществото, особено за децата и възрастните хора, които не могат да се защитават.
3
Не е посочен 05.11.2011|23:08
ЖИВОТНИТЕ,ИЗОБЩО НЕ СА ВИНОВНИ!!!!!!!!!-те си вършат работата перфектно!!! ХОРАТАА,ХОРАТА СА ВИНОВНИ,ЧЕ НЕ РАЗБРАХА в крайна сметка,че живите животни-НЕ СА -П Л Ю Ш Е Н И И Г Р А Ч К И!!!!!!!!!!!!!-трябва да уважаваш и почиташ живота във всичките му форми,но и със законите на природата!!!!-НЕ МОЖЕ ДА КРАЧИШ СМЕЛО НАПРЕД,И ДА "БЛЕЕШ" В НЕБЕСАТА!!!!-това е абсолютно сигурна формула да си РАЗБИЕШ ГЛАВАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
Не е посочен 05.11.2011|16:29
Проблемът не е в кучетата, а в хората които ги оставят по улиците, решили че вече не им трябват. Докато това продължава и остават безнаказани, бездомни кучета ще има.
1
Не е посочен 05.11.2011|16:14
Всичко хубаво, така е. Кучетата са проблем, но ние това много добре го знаем. Всеки обаче говори едно и също, а решение никой не предлага.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay