Йона Тукусер показва как физическият глад довежда до духовен глад

Глад! В Червената къща

Ако планирате посещение на Центъра за култура и дебат "Червената къща", първо хапнете нещо, защото от вчера там ви очаква живописната визия на унищожителния глад, такъв, какъвто си го представя младата художничката Йона Тукусер. Тя е бесарабска българка, родена в Украйна и със самостоятелната си изложба акцентира вниманието върху Гладомора - умишлено причинения по времето на сталинистките репресии през 30-те години на миналия век глад, при който измират по последни данни 3.5 млн. украинци.

 

Това е една от най-страшните страници в историята на ХХ век. Гладомор е времето, когато украинските селяни ядат котки, кучета, плъхове и мишки. Семействата разменят злато и сребро, за да получат храна от магазините за търговия с чужденци – т. нар. "торгсини", създадени с цел масова конфискация на домашните ценности. Историците дори твърдят, че по това време някои украинци са се изхранвали, като са яли от човешки трупове.

 

Проектът "Глад" на Йона Тукусер представя трагедията на безнравствеността и деградацията на човечеството като последица от физическия глад, който довежда до духовен глад. Под влиянието на глада хората не са в състояние да се борят със своите инстинкти и да уважават останалите човешки същества, нито обществото като цяло.

 

Откриването на изложбата бе предшествано от пърформанса "Глад" - танц-пантомима, пресъздаващ чувството за глад и последвалата прожекция на документалния филм на режисьора Константин Чакъров "Дойде есента на 1946", посветен на бесарабските българи, живели по време на глада в Украйна и Молдова.

 

Платната на Йона ще бъдат изложени в Червената къща до 2 март. Центърът за култура и дебат се намира на ул. "Любен Каравелов" № 15. След това изложбата ще гастролира и в различни държави в Европейския Съюз.

 

 

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay