Вредят ли матовите червила на устните ви?

Вредят ли матовите червила на устните ви?
Canva

Една тенденция от 90-те години, която е актуална и до днес, е матовото червило. Страхотната матова устна издържа изпитанието на времето, защото е сравнително лесна за носене, има изключителна издръжливост и е супер гъвкава. Въпреки това, както при всеки козметичен продукт, може да бъде трудно да се намери перфектният.

Матовото червило съдържа по-малко масла, за да предотврати образуването на блясък върху устните ви. Но както може би се досещате, точно този фактор може да бъде неблагоприятен за устните и да предизвика дискомфорт.

Някои матови червила не хидратират достатъчно, което води до кожни проблеми - устните се изсушават и започват да се белят. За съжаление, дори и да намерите правилното матово червило, редовното му носене може да не е най-добрата идея. Ето защо можете да го комбинирате с балсам или от време на време да го замените с гланц.

Трябва ли да си почиваме от матовото червило?

В някои отношения кожата на устните ви е като кожата на останалата част от тялото ви. Например, може да изсъхне поради времето, излагане на слънце или раздразнение. Устните ви обаче имат много по-тънка и деликатна кожа. Освен това те нямат никакви мастни жлези. Тези две характеристики могат да ги направят невероятно податливи на изсушаване и напукване, което води до страховити резултати.

Балсамите за устни са страхотна опция за рехидратиране на устните. Не може да се каже същото обаче за матовите червила. Вместо да добавят влага, липсата им на масло ги кара да се дехидратират. Те не само могат да изсмучат влагата от устните ви, но също могат да ви накарат редовно да облизвате устните си с идеята да ги овлажните.

Облизването на устните ви може да доведе до временно облекчение, но тъй като влагата се изпарява от устните ви, това всъщност причинява повече сухота. Матовите червила също могат да предизвикат дразнене благодарение на съставки като ментол и фенол. Ако забележите зачервяване, сърбеж, изтръпване или възпаление, незабавно спрете да използвате продукта.

Как да направим матовото червило полезно за нас?

Преди да изхвърлите всичките си матови червила, помислете дали вместо това да добавите няколко стъпки към рутинната си грижа за устните. Подготовката на устните ви, преди да започнете да нанасяте матово червило и добрата грижа за тях, след като то бъде премахнато, са чудесни начини да намалите шансовете за сухота и напукване. Подгответе устните си много по-рано, за да ги хидратирате и да им придадете гладка текстура. 

Гримьорът на знаменитостите Джуди Габей предлага да спите с маска за устни през нощта или да хидратирате, докато правите останалата част от грима си, като нанесете овлажняващ балсамПо същия начин, няколко пъти седмично, нежно ексфолирайте устните си с подходящ продукт или направете свой собствен скраб със захар и кокосово масло. 

Това ще помогне да се осигури защитен слой и същевременно да се маскира текстурата на напуканите устни. Матовото червило не е формула, върху която искате да наслоявате. Толкова изсушава, че трябва да нанесете само един тънък слой. Когато имате нужда от корекция, избършете цялото червило и нанесете отново.

Последваща грижа

Когато дойде време да свалите червилото, избягвайте да търкате устните си. Вместо това използвайте нежен почистващ продукт като мицеларна вода. Тя може да бъде особено полезна за тези с чувствителна кожа, които не желаят да предизвикат допълнително раздразнение. Вазелинът или кокосовото масло също могат да помогнат за премахване на упоритото матово червило.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay