Миналата седмица ви показахме как да си направите малко по-нетрадиционна пролетна салата "Фатуш”, а днес е ред да ви дадем рецептата за още една великденска вкусотия, която със сигурност ще искате да опитате.
Ден-два след Великден почти във всяка къща може да се намери изостанала козунак, който е изсъхнал и вече не е така привлекателен за похапване. Можете и нарочно да си скриете един, с който след това да си направите сочен десерт с карамелен вкус, който свършва изключително бързо!
Нужни съставки:
500 гр. сух козунак със стафиди
250 мл. прясно мляко
3 яйца
100 гр. захар
1 ч.л. ванилия
60 г. масло
За карамела:
4 с.л. захар
1 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Карамелът се приготвя, като захарта и водата се разтапят заедно на бавен огън, при непрекъснато бъркане, докато се получи гъста течност с приятен златист цвят. Още топъл се излива в тавата, в която ще се пече пудингът, така че да покрие цялото дъно.
Млякото, яйцата, захарта и ванилията се разбиват заедно с миксер.
Козунакът се нарязва на филийки и след това на кубчета (или се накъсва с ръце на малки парчета), подрежда се върху карамела и се залива с яйчената смес, Отгоре на няколко места се разпределя маслото.
Пудингът се пече на 180 градуса за 35-45 мин. - готов е, когато придобие приятна златиста коричка отгоре.
Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |