След като ви представихме някои от любимите ни ястия, традиционни за страните от Централна Европа, е време да обърнем внимание и на сладките изкушения, характерни за този регион. Започваме с един десерт, с чийто аромат са наситени всички словашки улички. А именно - търделник.
Необходими са ви:
900 г брашно
140 г масло
½ ч.ч. пудра захар
5 жълтъка
30 г жива мая
½ ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. орехови ядки
½ ч.ч. захар
1 яйце
щипка сол
Начин на приготвяне:
Разбъркайте брашното и пудрата захар в голяма купа. Направете кладенче в средата и сложете натрошената мая, а върху нея налейте топло мляко. Оставете за 10 минути.
Сложете жълтъците в купата и разбъркайте с щипка сол. Добавете разтопеното масло и направете тесто. Оставете го да си почине за 20 минути.
Разделете тестото на еднакви части и ги направете на ленти. Можете да ги оставите за още 20 минути. Всяка лента оформете в цилиндрична форма.
Навийте тестото около дебел шиш, който сте набрашнили предврително.
Разбийте яйцето и намажете търделниците, поръсете добре със захар и натрошени ядки.
Печете на грил до златисто.
След като търделниците изстинат, ги махнете от шишовете, нарежете на парчета и поръсете отново с ядки или кокосови стърготини.
Още кулинарни изкушения от Чехия и Словакия може да откриете в Kulinar.bg.
1 | 0 |