Ето, че настъпи дългоочакваната празничната седмица. Традицията повелява на трапезата за Великден да имаме пухкав козунак, а за Гергьовден е задължително печеното агне. Затова от кухнята на Dr. Oetker са ни приготвили вкусна и интересна изненада под формата на рецепта за великденски козунак, който едновременно с това прилича и на гергьовско агне.
Но преди да разберем как да си направим вкусотията от снимката, нека научим някои основни правила за приготвянето на пухкав сладкиш или козунак.
Най-важното условие е да използваме качествена мая, съхранявана правилно и в срок на годност. Сухата мая Dr. Oetker e качествен продукт, който не изисква специално поставяне в хладилник или фризер и е с дълъг срок на годност, така че да е винаги на помощ, когато ви потрябва. При нейната употреба е необходимо единствено да прочетете и спазите указанията и точните пропорции, които са посочени на гърба на всяка опаковка.
Ето какво трябва да знаете:
1. Пресейте брашното в купа и разбъркайте добре в него сухата мая. Важна особеност е, че тя се смесва с пресятото брашно и сухите продукти, а не се размива в течност.
2. Добавете останалите продукти и течността (мляко, вода), която трябва да бъде със стайна температура.
3. Омесете тестото много добре - първо с миксер с куки за тесто на ниска степен, след това на висока степен в продължение на около 5 минути. Колкото повече размесвате тестото, толкова по-пухкави и "на конци" ще станат печивата или козунаците.
4. Оставете омесеното тесто, покрито с навлажнена кърпа или намаслено фолио, да престои на топло място, докато видимо увеличи обема си (20–30 минути).
5. След първото втасване, размесете тестото добре и пригответе според рецептата. Оформено и поставено във формата за печене, тестото се оставя да втаса още веднъж на топло място и едва тогава се пече.
Що се отнася до обещаната в началото на статията рецепта за великденско козуначено агне с ароматен маков пълнеж, колегите от Kulinar.bg са се погрижили да ни я представят тук.
Верният помощник в приготвянето на уханни сладки, печива и десерти Dr. Oetker е приготвил за вас още впечатляващи великденски идеи и предложения на www.oetker.bg
Пожелаваме ви щастливо посрещане на празниците край вкусната трапеза!
9 | 0 |