Седмица на мъфина: Ванилово изкушение в няколо стъпки

Ваниловите мъфини са едни от най-популярните и лесни за приготвяне представители на своя вид

Седмица на мъфина: Ванилово изкушение в няколо стъпки

Мъфинът е вид малко кексче - сладко или солено, което се среща по цял свят от повече от няколко века. Етимологията на думата се свързва с немското "Muffen” (мн.ч. на "Muffe” - малка пастичка) или с използваното във Франция прилагателно "moufflet” ("мек”), свързвано с плътността на хляба.

По своя произход мъфините биват два вида - английски и американски - и се различават по своята форма, консистенция и начин на приготвяне. Английските кексчета от семейство Мъфини са плоски и кръгли тестени изделия, приготвяни най-често от брашно, мляко, мая, захар и сол. Пекат се на тиган или под грил и обикновено крайният резултат е с дебелина между 2 и 3 сантиметра.

Когато обаче говорим за малките кексчета с "накъдрени полички”, най-често имаме предвид мъфините от САЩ. За разлика от английските им "събратя", формата на американските мъфини се отличава с цилиндрична основа и бухнала "шапка” за връх. Печенето се извършва във фурна, в специални формички или тавички, а една от основните им съставки е содата (или бакпулверът), която придава желания обем на тестото.

Тази седмица сме решили да ви представим няколко класически рецепти за мъфини от старите готварски книги, които с допълнителна глазура и украса да превърнете в най-вкусните домашни къпкейкове. Зарадвайте семейството с оригинална закуска или десерт, организирайте тематично парти в чест на тези малки сладкишчета или ги използвайте като специален подарък за любим човек!

Ванилови мъфини
Ваниловите мъфини са едни от най-лесните за приготвяне, а оттук - и едни от най-популярните представители на своя вид. Въпреки това, за да постигнете успех при печенето им, пропорциите на всяка съставка трябва да са прецизно измерени, а прибавянето им да следва указанията в рецептата. В противен случай рискувате да не получите апетитни и бухнали кексчета, а безформени тестени изделия, с които най-малко да се гордеете.

Необходими продукти за 18 мъфина:
240 грама масло
1 ч.ч. захар (може и  ½ чаена чаша ванилова и ½ обикновена захар)
2 ч.ч. брашно
4 големи яйца
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
½ ч.ч. суроватка (айрян)
1½ ванилова есенция

...и средства: везни, мерителни чашки и лъжици, сито, средно големи хартиени чашки и форма за мъфини, телени скарички (с такива разполага почти всяка микровълнова печка) и, разбира се, часовник.

Начин на приготвяне:
За по-фина структура на мъфините пресейте брашното със сито. В голям съд изсипете всички съставки за ваниловите кексчета и ги разбийте добре с миксер за 2-3 минути до получаване на гладка смес. Пресипете получената консистенция в хартиените форми за мъфини и ги пъхнете в предварително загрята на 175°C фурна. Печете за около 20 минути и проверете дали са изпечени добре с помощта на дървена клечка за зъби. Ако по върха й не са останали следи от полепнало тесто, мъфините са готови за вадене.

Чашките трябва да се охладят за около 5 минути извън фурната. За целта извадете цилиндричните сладкишчета от формите и ги поставете върху телената скаричка, докато изстинат. Мъфините могат да бъдат съхранени до 3 дни след приготвянето им, в херметически затворен съд.

Допълнителни съвети:

Ванилови мъфини с бадеми
Ако искате да се насладите на вкусни ванилово-бадемови кексчета, добавете 3 с.л. смлени бадеми, а ваниловата есенция заместете с 1 ч.л. бадемова.

Мъфини с кафе
За кафени мъфинчета, заменете в основна рецепта ванилията с кафе.

Oще сладки рецепти ще намерите на Jenite.bg във Facebook.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay