Гримирано дете - красота или кич

Добра тема за размисъл!

Гримирано дете - красота или кич

Срещайки случайно на улицата, в градския транспорт или по заведенията деца гримирани, облечени и с лак за нокти като възрастни, пробужда хиляди реакции, които обаче са винаги крайно противоположни.

Мнозина смятат това за неприемливо и кич, други го одобряват, но да си призная рядко съм срещала хора, които да обединяват мнението на привържениците и тези които са абсолютно против.

Дали сте ”За” или ”Против” няма никакво значение, защото родителите носят отговорност за възпитанието и изграждането на предпочитанията и характера на собствените си деца. Ако тяхната ценностна система възприема децата им да са гримирани и облечени като възрастни, то всички ние като странични наблюдатели нямаме каквото и да е било право да изказваме мнение, за което дори не сме и питани.

Гримирано дете - красота или кич

Сигурна съм, че мнозина от вас ще подскочат срещу мен с думите, че като общество сме длъжни да кажем на глас мнението си, но това не означава, че подобен род реакции са правилни.

Не беше далеч времето, когато всяка по-зряла дама или баба правеше забележки на младите майки в градския транспорт как да се държат с детето си, сякаш могат да променят стереотипите и моделите на поведение изграждани с години.

От друга страна съществуват чисто психологически аспекти, които трябва да вземем в предвид, ако сме родители на момиченце и то приема ролята на възрастен за невръстните си години.

Редица специалисти алармират, че подобно поведение на деца на 4, 5, 6 или 8 годишна възраст, които са поощрявани да се обличат, гримират и държат като възрастни объркват психиката на детето, защото то бива лишавано от детство, което по право му се полага.

Гримирано дете - красота или кич

Според психолозите, стремежа на малките принцеси да пораснат преждевременно може да доведе до редица разстройства свързани с желанието да се заеме мястото на майката в семейството, да се държи неуважително към по-възрастните в обкръжението на семейството и близките и най-вече да не осъзнава своето място в семейната среда.

В крайна сметка е важно като родители да осъзнаете нуждата да направлявате и възпитавате малките момиченца, за да имат те реална представа и ценностна система за заобикалящия ги свят. Според психолозите давайки на децата си твърде голяма свобода в невръстна възраст може да е доста опасно и погрешно решение с фатални последици. Имайте предвид, че вие определяте границите и не можете дори и да искате да сте приятел с 8 годишната си дъщеря.

По-добрият вариант е да ѝ обясните, че да бъде възрастна ще има достатъчно време, но най-хубавото на нейните години е да бъде дете и да се увлича по занимания и хобита, които подхождат на нейната възраст.

Специалистите също така съветват родителите да поощряват дъщерите си да се интересуват от неща развивайки техния интелект, сръчност и умение за комуникация и по-малко да обръщат внимание на външния вид.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay