Как японците учат децата си да не бъдат претенциозни към храната

Как японците учат децата си да не бъдат претенциозни към храната

За много родители да накарат децата си да ядат здравословна храна и да не се суетят над всяко ястие е като опитомяване на упорито теле. Но родителите в Япония са усвоили изкуството да убеждават децата си да ядат с удоволствие, без да плачат над чиниите си или да плюят броколите си по цялата маса.

Решихме да научим от японските родители как пестят нерви и усилия и карат и детето, и родителят да се насладят на здравословните ястия. 

1. Оставят детето си да експериментира и да опитва нови вкусове

Децата лесно се отегчават от едни и същи храни, а хранителните им навици често се променят. Важно е детето да опитва нови ястия и повечето японски родители приемат това много сериозно. Според експерти, колкото повече детето опитва различни видове здравословна храна, толкова по-голям ще бъде интересът му към по-здравословното хранене, докато расте. Когато позволите на дете да опита различни ястия, вкусът му също ще се развие и ще бъде склонен да изпробва нови ястия.

2. Оставят ги да се насладят на самия акт на хранене

Една от причините децата да изпитват отвращение към храната е многократното принуждаване да ядат нещо, което не им харесва. Нека има случайни лакомства за детето. Родителите трябва да избягват прекалено строгото отношение към здравословното хранене. Децата трябва да бъдат накарани да се наслаждават на храната си и включването на малки лакомства може да ги накара да очакват с нетърпение.

3. Сервират храна в по-малки чинии

Логиката, поради която на децата трябва да се сервира храна в по малки чинии, е проста - те не трябва да се страхуват от размера на голямата чиния и сервираната порция. И когато им се сервират по-малки ястия, те се насърчават да се самообслужват, което им помага да избират какво искат да ядат. Порциите, които родителите смятат за "нормални", всъщност може да са твърде големи за дете и родителите трябва да помнят това, докато измерват количеството храна, което детето им може да изяде.

4. Хранят се семейно и включват децата

Японските родители създават изключителна домашна атмосфера, която подкрепя избора на здравословна храна и начин на живот. Редовното хранене заедно и оставянето на детето им да участва в процеса на готвене може да го насърчи да прояви по-голям интерес към това, което ще яде. Създайте модел на здравословно, вкусно меню и приятно хранене като пример за вашите деца.

5. Много тичане и скачане

Хората в Япония често предпочитат колоездене или бърза разходка като начин на пътуване за къси разстояния. В известен смисъл японските родители насърчават децата си да се занимават с физически дейности, като бягане и скачане. Ние знаем значението на физическите дейности, когато става въпрос за насърчаване на здравословен апетит. Вместо да оставяте децата си да играят видео игри с часове, по-добре ги изведете на разходка в кварталния парк или играйте на криеница у дома.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay