Какво да направите, ако детето ви бъде ударено

Когато някой от нас стане свидетел на нараняването на детето си, без значение от обстоятелствата, това разпалва нашите защитни инстинкти. Но все пак трябва да бъдете внимателни каква ще е вашата реакция. Ето какво трябва да направите.

Какво да направите, ако детето ви бъде ударено

Погледнете ситуацията от гледната точка на детето, което е ударило вашия малчуган. Всички знаем, че малките деца не са известни със самообладанието си и може би никога няма да разберем защо е така. Точно заради това родителите са наоколо. Трябва да накарате детето да разбере, че макар и импулсивният шамар да е нормално поведение, той в никакъв случай не е безопасен или прието поведение. Важно е да помните, че вашето дете и другите деца наблюдават случващото си.

Останете спокойни. Ако родителят на детето, което обижда вашето, не действа, то вие го направете. Попитайте детето си дали е добре. Спокойно кажете на другото дете, че е ударило вашето, което го е накарало да се почувства зле. Действието по този начин може би ще покаже на другия родител как трябва да подходи. Вашето спокойствие показва на детето, че всичко е под контрол.

Ако има следващ път…

Винаги трябва да сте подготвени, че подобен инцидент може да се случи отново. Ако детето ви отново е ударено, проблемът може да се превърне в редовен. Всяко дете заслужава да се чувства в безопасност и многократното агресивно поведение пречи на това чувство за сигурност.

Ако детето ви пострада отново, подходете по описаните по-горе стъпки отново. Важно е да действате спокойно. Ако инцидентът се е случил в детската градина или в училището, се обърнете към учителя и изразете опасенията си. Разберете какви са практиките в учебното заведение за разрешаване на подобни проблеми. Директорът на институцията трябва да организира среща с родителите на другото дете, на която да се обсъдят начините за действие.

Няма съмнение, че задачата на всеки родител е на защити детето си по всякакъв възможен начин – физически и емоционално. Така че колкото добре се справяме, толкова повече детето ще се чувства в защитена обстановка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay