1 литър светлина

"Лампи" от пластмасови бутилки с белина за бедните семейства, които живеят в мрак

1 литър светлина

Какво правим, когато ни спре токът за 15 минути? Мрънкаме. А какво щяхме да правим, ако изобщо нямахме електричество? Не можем дори да си го представим.

Разбира се, ние сме свикнали с определен начин на живот и ако нещо в него се срути, глупаво е да си представяме, че мисълта за най-бедните общества по света може да ни послужи като утеха. Но все пак не е лошо от време на време да поглеждаме и към тяхното съществуване. Те не са в състояние да ни научат как да рекламираме себе си във Facebook, но определено могат да ни преподадат няколко урока по "креативността на безизходицата", ако можем така да я наречем. По изкуството да се чувстваш щастлив заради малки неща, които останалият свят приема за даденост.

Попаднахме на един прекрасен пример от селището Ситио Малигая във Филипините. В превод "малигая" означава "щастие", но от това, което ще видите в приложеното видео, ясно личи, че светлото понятие едва ли може да опише тъмния живот в местността.

"Тъмен" е точната дума. Жителите на Ситио Малигая не са виждали смисъл да стоят в домовете си дори през деня, тъй като и тогава процеждащата се светлина е била твърде оскъдна. Докато един от мъжете в селището не открива изненадващ начин, по който да освети живота на съседите си. Използвайки единствено пластмасови бутилки от безалкохолно, вода и малко белина. 

Вижте какво представлява необикновеното произведение на един беден филипинец, който се превръща в истински "Томас Едисън" за милионите семейства по света, живеещи в тъмнина. Вдъхновена от неговата дейност, е създадена и глобалната кампания "1 литър светлина" - нейната цел е да събира средства, за да помага на тези хора по иновативния начин, който употребява слънчевата енергия вместо електричество.

Нека бъде светлина!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 02.07.2012|16:04
О даа, това съм го гледала преди година...винаги ме кара да се замисля, колко жалки и разглезени същества сме и пак имаме наглостта да се оплакваме.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay