Диагноза от пръв поглед

Забранено за хипохондрици!

Диагноза от пръв поглед

Браздичките по лицето, не особено добре изглеждащи нокти, стряскащо голямо количество косми, паднали по възглавницата или израснали на нетипични места по тялото ви - как си обяснявате тези неща? Често сме склонни да не им обръщаме внимание и да смятаме, че се дължат на напредването на възрастта, но този подход е опасен. Поне така твърди д-р Моли М. Робъртс от Института за здраве и лечение в Сан Франциско, която освен това е и председател на Американската асоциация по холистична медицина.

Д-р Робъртс е заслужила името си на наистина добър специалист и затова решихме да повярваме в думите ѝ: "Тялото започва да шепне, след това говори и ако не му обръщате внимание, ще се стигне дотам да крещи. И вече ще имате заболяване."

Ето нейните указания за правилна диагностика по външния вид, които ще ни помогнат да вземем мерки срещу здравословните проблеми, докато са в още зародиш и тялото ни просто шепти.

Бръчки - обикновено те са естествен спътник на остаряването, но могат да бъдат знак и за остеопороза. А скорошно изследване е показало, че колкото по-"намачкана" е кожата, толкова по-голям е и рискът от намалена костна плътност.

Подути стъпала - това неприятно състояние може да се предизвика от множество фактори. Травми, инфекции, бременност, затлъстяване, някои лекарства - всички тези неща. Но освен тях, подуванията на краката, глезените и стъпалата могат да бъдат индикатор и за сърдечна недостатъчност - течността се задържа, защото "помпащият" орган не успява да извърши докрай задълженията си.

Нокти - ако са деформирани, жълтеникаво-кафяви на цвят, ако се отделят от нокътното легло, не е достатъчно просто да избягвате маникюристката си от срам. Промените в ноктите могат да показват наличието на: псориазис, хронично заболяване на кожата, псориатичен артрит, алопеция ареата (гнездов косопад). Дупчици по ноктите се забелязват и при много пациенти, които страдат от синдрома на Райтер - вид артрит.

Окосмяване по тялото - то не е просто неприятно, има възможност да е и опасно. Поликистозният овариален синдром може да доведе до безплодие и липса на менструация, а при над 70% от жените с този симптом се забелязва прекомерен растеж на космите, обикновено по лицето, гърдите, стомаха, гърба, ръцете или краката.

Косопад - би могъл да се дължи на много различни неща, но специално при жените, сухата изтъняла коса понякога е признак на понижена или повишена функция на щитовидната жлеза. Възможността да съществува такъв проблем може да се провери с обикновен кръвен тест.

Руменина по лицето - заедно с подобни на акне кожни рани, тя е често срещан симптом на розацеята - хронично кожно заболяване. Точната причина не е изяснена, но лицата на хората с розацея изглеждат червени, тъй като кръвоносните им съдове са увеличени.

Напукани устни - сухотата им може да представлява реакция към определени лекарства или симптом на алергия или инфекция. Напуквания в ъгълчетата на устата често индикират наличието на синдрома на Сьогрен, който представлява разстройство на имунната система.

Лош дъх - лошото състояние на зъбите и венците не е само знак за лоша хигиена на устата. Тя може да казва много лоши неща за кондицията на сърцето и костите ви. Според изследване от 2010 година, при хората, които си мият зъбите по-рядко от два пъти дневно, рискът от сърдечни заболявания нараства със 70%. Загубата на зъби също може да е сигнал за остеопороза.  

Големи ръце и крака - заедно с неестествено изпъкналите чело и челюст, те представляват класически признаци за наличието на акромегалия. Това е хормонално разстройство, което се проявява при възрастни индивиди - хипофизната им жлеза произвежда твърде много хормон на растежа. Но тъй като заболяването е рядко, пък и промените настъпват с течение на времето, често остава незабелязано.

Тъмни петна по кожата - струпване на такива може да обозначава наличието на акантоза нигриканс. Не е задължително това да бъде причината, но все пак е добре да се знае, че понякога това състояние се проявява при страдащите от диабет, затлъстяване, дори рак.

Обриви - те могат да се оприличат на "червено знаме", което тялото ви решава да развее, ако нещо в него не е наред. Има различни видове обриви, но един от тях изпъква на фона на останалите - "пеперуденият". Простира се на двете бузи, отстрани на носа и прилича на слънчево изгаряне. "Пеперуденият обрив" е класически симптом на лупус - разстройство на имунната система, което засяга кожата, ставите, кръвта и бъбреците.

Бенки - често представляват безобидни образувания, но могат да предвещават и рак на кожата. По какво да ги различим? Към притеснителните бенки, които трябва да покажете на лекар, спадат асиметричните, онези, които имат неравен контур, диаметър над 6 милиметра, променят цвета си, растат.

Жълти очи - очите са "прозорец" към здравето и ако бялата им част пожълтее, значи имате основания да се притеснявате. Това може да е знак за заболяване на черния дроб - хепатит или цироза.

Разбира се, всичко това са само хипотези. Няма повод да изпадате в паника, ако тялото ви проявява някой от посояените симптоми. Просто ще е хубаво да отидете на лекар, за да сте спокойни, че всичко е наред. 

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 03.07.2012|13:18
Малии хвана ме страх от тази статия. Мисля в най-скоро време да отида да се прегледам при личния лекар.
3
Не е посочен 02.07.2012|16:03
Засега да чукам на дърво не виждам никакви симпотми отнасящи се за мен!! Живи и здрави, дано на няикой нищо му няма!
2
Не е посочен 02.07.2012|13:28
Тялото говори наистина,затова бъдете винаги в добра форма!
1
Не е посочен 02.07.2012|09:53
тялото наистина ни говори и не трябва да подминаваме с лека ръка нищо от нещата,които ни казва!и все пак,каквито и симптоми да имате,не е добре да се самодиагностицирате,а да идете на специалист
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay