Повечето от нас вероятно винаги са закусвали без да се замислят дали е задължително или не. Закуската, съпроводена от чаша кафе или чай, дава една много необходима за целия ден енергия, която с нищо друго не може да си набавим. Навика да закусваме не е нещо уникално - много хора го правят, но също толкова много хора сутрин излизат от вкъщи с празен стомах.
Тези размисли ни доведоха до въпроса: трябва ли да закусваме дори, когато не сме гладни? Направихме малко проучване по въпроса и ето какво открихме:
Закусването е здравословен навик. Проучвания показват, че хората, които редовно се хранят сутрин учат по-бързо, а онези които са на диета и закусват свалят килограми по-ефективно и отново по-бързо.
Освен това, хората които закусват получават повече фибри, калций, витамин А и С, цинк, желязо и съответно по-малко мазнини и лош холестерол. Причината това да е така вероятно се крие в това, че повечето хора закусват с хляб, овесени ядки, кисело мляко, плодове, шунка, яйца, мюсли – все храни, които са много здравословни.
Според проучване, проведено октомври месец 2010 г. и публикувано в "Американско списание за клинично хранене", закуската е полезна за сърцето. Участниците в изследването открили, че хора които дълго време са пропускали закуската имат по-високи нива на "лош" холестерол от онези, които редовно похапват сутрин.
Според нас всеки, които има приятния навик да закусва с нещо здравословно може да потвърди други резултати от проучването, които сочат, че закуската подобрява настроението за целия ден.
Ако просто не сте гладни, когато се будите сутрин – не бързайте. Изкъпете се, дайте време на стомаха ви да се пробуди, така както вие имате нужда от същото. Ако все пак не почувствате глад преди да излезете за където и да било – вземете си поне един банан или ябълка за изпът и ако трябва се насилете да хапнете. С времето сами ще видите, че ще се чувствате по-добре, когато денят ви започва с вкусна и полезна закуска.
0 | 0 |