Новите правила на здравословното готвене

Готвенето не е това, което беше - забравете някои остарели схващания веднага!

Новите правила на здравословното готвене

Хората вярват на какви ли не правила, свързани с начина, по който готвят, спортуват, харчат парите си, правят секс... В много от аспектите на живота съществуват митове, които се предават от уста на уста и намират все повече последователи.

Вижте някои от вярванията, свързани с готвенето, които спокойно може да забравите на секундата.

Старо правило – маслото е враг на народа.

Новите правила на здравословното готвене

Ново правило – върнете маслото на масата за преговори. Нови изследвания доказват, че няма доказателства за твърденията, че наситените мазнини увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Диетолози и учени дори пишат книги с причините защо маслото, месото и сиренето трябва да влязат задължително в здравословната диета. Както всички знаем, умереността е от ключово значение и не трябва да се "демонизира" която и да е съставка. Маслото е сред любимите съставки на професионалисти и любители готвачи и мястото му е на трапезата.

Старо правило – съсредоточете се върху готвенето и избягвайте готовите храни в супермаркета.

Новите правила на здравословното готвене

Ново правило – прегледайте рафтовете с пакетирани храни. Хубаво е да пазарувате ястията си в насипно състояние, т.е. на съставни части, но и част от предварително приготвените и пакетирани храни могат да бъдат полезни. Например консерви боб (с високо съдържание на фибри, които носят чувство на ситост), риба тон и сьомга (които са добри източници на витамин D).

Старо правило – авокадото трябва да се разглежда само като източник на "добри мазнини".

Новите правила на здравословното готвене

Ново правило – авокадото може да замести триците. Ненаситените мазнини в авокадото помагат на сърцето, но то е още по-полезно със значителното си съдържание на фибри. Освен богат източник на диетични фибри, авокадото съдържа хранителни компоненти, свързани с чувството на ситост.

Старо правило – млякото не се замразява.

Новите правила на здравословното готвене

Ново правило – можете да промените сутрешната си рутина с кубчета замразено мляко. Досега готвачите са замразявали всичко, от яйца до джинджифил, но млякото е било винаги границата, пред която са се спирали. Това се дължи на склонността му да се разпада при размразяване и да не е идеално за пиене.

Но мляко, подложено на замразяване не губи нищо от хранителната си стойност. Затова, ако на млякото, което по принцип бихте използвали за приготовлението на смуути, му изтича срока на годност – замразете го. Следващия път просто сложете кубче мляко в блендера заедно с плодовете и зеленчуците.

Старо правило – пригответе купичка с мюсли за здравословна закуска.

Новите правила на здравословното готвене

Ново правило – направете си бъркани яйца за закуска (и то не само заради протеина). Първо, зърнената закуска може да съдържа много захар. Второ, дори да не съдържа захар, най-вероятно няма да набави необходимите за старт на деня полезни вещества. Затова си направете бъркани яйца. Така ще си набавите полезни, засищащи и даващи енергия протеини. А освен тях и много други полезни вещества.

За още полезни съвети станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



17
Не е посочен 04.06.2014|16:53
Браво, много полезна информация .
16
Не е посочен 04.06.2014|14:31
Маслото винаги е за предпочитане пред олиото.
15
Не е посочен 03.06.2014|17:33
Мазнините са по-добри и от триците по отношение на редовното изхождане, така че могат да заменят триците.
14
Не е посочен 03.06.2014|16:44
Това с яйцата е особено полезно за хора на диета, а и лично за мен те са съвършена храна, която се приготвя и толкова лесно и по толкова много начини.
13
Не е посочен 03.06.2014|15:22
Интересна статия и се разбиват някой мисления и вярвания.
12
Не е посочен 02.06.2014|17:27
Трябва да е научим да избягваме пърженото и прекалено мазните храни .
11
Не е посочен 02.06.2014|16:58
Радвам се, че разбивате тези митове, които някои хора приемат за абсолютната истина и лишават тялото си от толкова ценни храни, които у нас ги има в изобилие, а ядат измислени водорасли и пр.
10
Не е посочен 02.06.2014|16:30
Страхотна статия, тъй като наистина многото заблуди за храненето доведоха до бум на някои заболявания.
9
Не е посочен 02.06.2014|14:49
И аз гледам да ям здравословно .
8
Не е посочен 31.05.2014|16:31
Зърнената закуска отдавна съм я махнала.
7
Не е посочен 31.05.2014|14:29
Дам, аз обикновено ям по новитите правила, масло много обичам, но все пак внимавам. Обичам и авокадото и бърканите яйца, както и млякото. Но всичко е в някакви премерни количества
6
Не е посочен 31.05.2014|14:04
полезна статия,добре е да обърнем внимание на здравословното хранене и да върнем неща,които сме решили,че са адски вредни.
5
Не е посочен 31.05.2014|14:03
Доста интересни правила и опровержения.
4
Не е посочен 31.05.2014|13:39
Статията е много полезна!
3
Не е посочен 31.05.2014|13:13
много полезно инфо, благодаря
2
Не е посочен 31.05.2014|12:53
интересно много! маслото и маста наистина бяха изтирани от кухнят аи заменени с маргарин и олио,които изобщо не са по-полезни от естествените мазнини,каквито са маста и маслото.
1
Не е посочен 31.05.2014|09:07
Ще ги имам в предвид.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay