Какво да правим и какво не, когато наемаме първото си жилище

Наемането на квартира не е толкова лесно, колкото си мислите.

Какво да правим и какво не, когато наемаме първото си жилище

Има някои неща, които трябва много добре да обмислите преди да наемете жилище. Прочетете нещата, които трябва и които не трябва да правите при избора на квартира:

НЕ бързайте

Изкушаващо е да се хвърлите на първото жилище, което ви е допаднало на външен вид, но си дайте малко време, през което да обмислите предимствата и недостатъците на дадения апартамент или къща.

Обмислете дали мястото е подходящо

Дали ще удовлетвори всичките ви нужди? Близо ли е до работното ви място? Има ли спирка на градския транспорт наблизо? Има ли всички удобства, които са ви необходими?

Разгледайте квартала внимателно

Използвайте някое от интернет приложенията, за да разгледате квартала внимателно.

Определете бюджет

Определете приблизително сумата, която можете да отделяте всеки месец. Наемът зависи от квартала, вида на жилището и още много неща. Така че ако искате да живеете в по-скъп квартал, трябва да си приготвите по-голяма сума.

Не подценявайте другите разходи

Наемът не е единственият разход, който ще имате. Ще трябва да платите депозит. Може би ще трябва да платите и 2-3 наема накуп. При самото преместване със сигурност ще се появят и още разходи, така че бъдете подготвени.

Изяснете кои сметки ще плащате

Освен наема, ще трябва да плащате и сметки. Но в някои случаи част от сметките са включени в наема, така че изяснете кои сметки трябва да плащате допълнително и кои не. Обикновено сметките за ток, вода, кабелна телевизия, парно и др. се плащат от наемателя. Но застраховката например се поема от наемодателя.

Покажете, че сте отговорен наемател

В някои случаи се издава документ от работодателят, че наистина работите. Ако сте млади и това е първото жилище, което наемате, е възможно наемодателят да е по-недоверчив.

Искайте документи за всичко

И разбира се не се подписвайте на нещо, за което не сте сигурни. Консултирайте се с някой. който е наясно с тези неща и го помолете да прегледа договора за наем.

Прочетете внимателно каква сума трябва да платите при изнасяне по ваше желание, какво ще се случи, ако наемодателят ви помоли да напуснете жилището и т.н.

Изберете жилището внимателно

Все пак ще живеете там дълго време. Важно е да ви харесва.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay