До какво води опасната практика по осоляване на бебетата

До какво води опасната практика по осоляване на бебетата
Canva

Остарялата практика на осоляване на бебетата включва поставяне на новородено в солена вода или намазване на тялото му със сол веднага след раждането. Тази традиция произхожда от различни култури и е била практикувана в миналото като начин за пречистване на детето, предпазването му от зли духове и осигуряване на здраве и защита.

Въпреки че тази практика вече не е обичайна и е отхвърлена от медицинската общност, тя все още съществува в някои отдалечени райони и общности. Има обаче сериозни последици за здравето на бебето, ако осоляването се извършва неправилно или ако се прилага твърде често.

Кожна инфекция: Натриевият хлорид може да причини дразнене и възпаление на кожата на бебето, което води до инфекция. Симптомите могат да включват зачервяване, подуване, болка и отделяне на гной. Ако не се лекува, инфекцията може да се разпространи и да стане системна, застрашавайки цялостното здраве на бебето.

Хранителен дисбаланс: Прекомерното използване на сол може да наруши баланса на електролитите в тялото на бебето, което води до състояние, наречено хипернатремия. Това може да причини симптоми като гърчове, дехидратация и увреждане на бъбреците.

Респираторни проблеми: Вдишването на солни частици може да раздразни дихателната система на бебето, което води до кашлица, затруднено дишане и потенциално развитие на респираторни инфекции.

Дългосрочни ефекти: Честата употреба на сол може да причини суха, лющеща се кожа и други кожни заболявания с течение на времето. Може също така да увеличи риска от алергии и други здравословни проблеми в бъдеще.

Психологически ефекти: Бебетата могат да изпитат стрес и дискомфорт по време на процеса на осоляване, което може да повлияе на емоционалното им развитие. Освен това родителите, които практикуват тази остаряла традиция, може да бъдат изправени пред стигма или критика от обществото, което може да повлияе негативно на тяхното самочувствие и родителски умения.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay