Една иракчанка в България

Красивата Сахар ни разказа за разликите между Изтока и Запада, за носенето на забрадка и обезкосмяването с конец

Една иракчанка в България

Водени от вроденото си женско любопитство, имахме желание да подготвим материал за традиционния начин на обезкосмяване с конец. Но след като се срещнахме със Сахар Фарес Султан - една от жените, които предлагат такава процедура в България - променихме решението си. Ще оставим обезкосмяването за друг път. Защото, водени от човешкото си чувство за симпатия и радост при запознанството с позитивен човек, искаме най-напред да ви разкажем историята и философията на самата Сахар.

Тя е красива, поддържана и начетена жена на 41 години, родом от Багдад. На тамошния език "Сахар" означава "зора" и дамата, с която се запознахме, напълно отговаря на името си. Сахар не обича тъмнината, не желае да вирее сред тъга и почти веднага след началото на конфликта между Ирак и САЩ през 2003, напуска страната заедно с цялото си семейство. В търсене на нов, по-спокоен живот.

Сахар и съпругът ѝ имат три деца: 18-годишна дъщеря и двама сина, които са на 16 и 13 години. Пътували са много и дълго из Европа, но в крайна сметка избират да се установят в България. Съвсем естествено, проявихме интерес да разберем отговора на въпроса "Защо точно тук?"

Ето какво ни обясни Сахар.

За България
"Аз много обикаляла Европа. Но най-много харесва тук. Тук много красиво. Хората добри, всички искат да помагат... Моят съпруг сега в Холандия. Разбирате ли, на жена с три деца, сама, това най-важно - хората помагат!" - цитираме точните думи на Сахар, която живее у нас от 3 години и вече говори достатъчно добре български. Апартаментът ѝ в София е уютен и спретнат. Почерпи ни с фурми, стопли ни с лъчезарната си усмивка и с кафе, което се е научила да приготвя по български обичай. Разбира се, стопли ни и с обнадеждаващото мнение, че добротата е основна характеристика на нашия народ.

Сахар смята, че от всички страни, които е опознала, хората в България най-много се доближават по душевност до арабите. Тя побърза да уточни: мюсюлманите дълбоко вярват, че човек трябва да бъде добър, чист, да не мисли и да не прави зло на другите. Проявите, които се различават от тази философия, се дължат на политика и фанатизъм.

Сахар вярва също така, че човек трябва да мисли положително и да бъде приветлив. Затова ѝ е странно, че в България на въпроса "Как си?" толкова често получава отговор "Горе-долу". Или оплаквания. Забелязала е как повечето българи все разправят, че нямат пари, а през лятото винаги успяват да отидат на море и да се забавляват. Според Сахар това означава, че очевидно не са чак толкова зле. Защо трябва да се оплакват, вместо да се радват?

Самата Сахар, независимо какви проблеми има в момента, винаги се усмихва и казва: "Всичко е супер!" Защото никой не може да ѝ отнеме усмивката, нито пък ще ѝ вземе пари за нея. Освен това, тя не иска околните да започнат да я отбягват, свикнали с мисълта, че ще я заварят в лошо настроение. Не иска да привлича към себе си проблемите чрез отрицателни мисли. Сахар държи на отношенията си с хората, повечето ѝ съседи в квартала вече я познават и обичат.

За Ирак
Сахар обича родината си. Иска някой ден да се върне там, но не смята, че това ще се случи скоро. Може би, когато децата ѝ окончателно се ориентират в живота. Дъщеря ѝ иска да си остане тук и дори самата Сахар се изненадала от силните думи, когато я чула да казва: "България ми е втора майка. Само тук ни дадоха статут".

Иракчанката сподели, че ѝ става мъчно единствено, когато вижда колко голяма разлика има между бедните и богатите хора у нас. Твърди, че през 90-те години в Ирак не е било така, живеели са щастливо и добре, но сега положението с немотията е по-тежко, отколкото тук.

Осмелихме се да заговорим Сахар и относно болната тема за сунитите и шиитите. Тя ни увери, че конфликтът съвсем не е толкова жесток, колкото се показва по медиите. И колкото се изостря от политически интереси. Самата Сахар принадлежи към сунитите, но сестра ѝ е омъжена за шиит и семействата им нямат проблем с този факт. Разбира се, допълва позитивната иракчанка, в родината ѝ има и фанатици. Но като цяло положението не е такова, каквото си го представят незапознатите. Хората да се обличат от глава до пети в черно и непрекъснато да се молят в джамиите - "това не е вярно!".

За носенето на хиджаб (забрадка)
Още една "болна" тема. И за мнозина - още една заблуда. Сахар бе категорична, че с изключение на някои крайно сурови семейства, обществото в Ирак не кара жените насила да носят хиджаб. Решението е тяхно. Собственото им мислене обаче е такова, че обикновено самите те се чувстват по-добре със забрадка. Освен това, обяснява Сахар, тя може да се носи по много различни начини и да изглежда модерно.

Дали самата тя слага хиджаб в България? Не. Много хора биха си помислили, че с радост го е свалила, попадайки сред хора, които ѝ позволяват да се показва без него. Истината обаче е точно обратната.

Отношението на хората тук просто не позволява на мюсюлманката да се облече така, както желае. Сахар ни разказа, че първия път, когато дошла в София, помолила случайна жена на улицата да я упъти. Виждайки забраденото ѝ лице, жената я заплюла.

Оттогава Сахар си знае - без хиджаб, българите ще я приемат нормално. Ще я допуснат до себе си, ще може да им покаже какъв човек е в действителност. И за да не си навлича проблеми, не слага забрадката. Вътре в сърцето си обаче би искала да я носи и я боли заради това, че няма тази възможност.  

Една иракчанка в България
За основните разлики между Изтока и Запада
Освен стандарта на живот, Сахар посочва като основно различие факта, че на Запад хората не те дискриминират. Няма значение какъв цвят си, в какво вярваш, дали носиш хиджаб. Няма толкова голямо значение дори какво говориш. Всеки си има професия и всяка професия е уважавана. Може да си лекар, може и да си водопроводчик, но пак ще имаш хубава кола и ще се държат добре с теб.

Предимството на Изтока обаче се състои в топлотата на хората. Сахар е забелязала: на Запад винаги ще ти се усмихнат, ще те успокоят, че всичко ще бъде наред, но веднага след това ще забравят и няма да ти помогнат в борбата с проблемите. Изключение прави Норвегия. Там Сахар е попадала на изумителни личности, например богаташ, който поканил всички от бежанския лагер на гости в прекрасната си вила.

Малко по малко, стигнахме и до темата за обезкосмяването с конец. За да не разводняваме настоящия текст обаче, ще ви разкажем за него утре. Дори ще ви го покажем. Засега ще разкрием само, че няма нищо общо с бръсненето и макар да изглежда като изискваща изключителна ловкост процедура, всъщност е съвсем просто. Жените в Ирак го използват от дълги години. Сахар, например, се е научила, докато го правела на себе си, майка си и сестра си.

В родината си тя не е работила. Раказва, че съпругът ѝ имал хубава работа, а тя разполагала със собствена кола и обикаляла насам-натам с нея. Сега обаче няма нищо против да се труди. Помага в магазинчето за плодове и зеленчуци пред блока си и предлага чудното обезкосмяване с конец на всяка дама, която поиска - вежди, мишници, ръце или крака. Без интимната зона.

Има ли клиенти мъже? "Не", твърдо отсича Сахар. На въпроса дали религията ѝ забранява, тя обяснява, че да, и религията има своето значение, но по-важното е друго. Според нея мъжете просто не трябва да се обезкосмяват. Ако го правят, каква изобщо ще бъде разликата между тях и жените? Така че, за съжаление на метросексуалните красавци, те няма да могат да се вредят при Сахар.

Надяваме се, че и за вас е било приятно да се запознаете с красивата и приветлива иракчанка - жената, която ни помогна да видим Ирак в нова светлина и да се гордеем малко повече със собствената си родина.

57 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 07.12.2012|17:55
Красивата Сахар ни разказа за разликите между Изтока и Запада, за носенето на забрадка и обезкосмяването с конец ... хич не ща и да знам.
21
Не е посочен 07.12.2012|16:32
Интересно е да се погледнеш през други очи, жената наистина изглежда и интелигентна и интересна, а за обезкосмяването- никога не знаеш с какви странни идеи ще те срещне животът.
20
Не е посочен 07.12.2012|14:39
това ще си е голяма играчка ;)
19
Не е посочен 07.12.2012|14:34
Странно,но в крайна сметка:"Защо пък не?"
18
Не е посочен 07.12.2012|14:23
Много интересни неща споделя за българите. Хубаво е от време на време на се оглеждаме и в очите на хора като Сахар, които ми се струва виждат по-обективно нещата от нас.
17
Не е посочен 07.12.2012|13:53
Много красиво име има тази жена... харесва ми!
16
Не е посочен 07.12.2012|13:49
Тази прилича на Гюмюс.... от турския сериал Перла!
15
Не е посочен 07.12.2012|13:38
Ходила съм на такова почистване на вежди и е страхотно!
14
Не е посочен 07.12.2012|12:36
Много интересно интервю, я просто е жена с голямо сърце, това е, предполагам не всички са като нея. Много ми стана мъчни, като разбрах как се е отнесла българката с нея, когато е била със забрадката.
13
Не е посочен 07.12.2012|12:09
Интересна жена. Но си признавам, че и аз съм против хиджаба в България.
12
Не е посочен 07.12.2012|11:38
Много стойностно интервю, дано повече хора го прочетат и разберат как се чувстват всъщност тези хора у нас и че това деление с лека ръка не е никак редно.
11
Не е посочен 07.12.2012|10:29
Колкото и да защитава Родината си тази иракчанка и семейството и са намерили в България средата която им дава по спокоен живот.Това трябва много да ни говори на самите нас.
10
Не е посочен 07.12.2012|09:43
Наистина отношението ни към хората от арабския свят и особено забрадените такива е много изкривено. В университета имаше две такива момичета и всички страняха от тях все едно са някакви терористи. Не е редно, все едно някой да ме упрекне за татусите или розовата коса.
9
Не е посочен 07.12.2012|09:24
Смелите си имат всичко.Човек не трябва да се страхува да живее така,както му се иска.
8
Не е посочен 07.12.2012|08:51
Ама така като я гледам, изобщо не ми прилича на иракчанка тази въпросната мадама. Ама пък като чуеш: "Аз много обикаляла Европа" - как да я наречеш българка...
7
Не е посочен 06.12.2012|19:13
Радвам се на такива хора които макар и далеч от Родината си винаги мислят за нея помнят е с добро и е защитават.Трогна ме тази жена.
6
Не е посочен 06.12.2012|17:11
Това обезкосмяване с конец наистина звучи много интересно. Аз съм с чувствителна кожа и си имам сериозни проблеми с добре познатите други методи, така че бих пробвала и това, стига да действа.
5
Не е посочен 06.12.2012|16:47
Така е Асене! Жалко, че много малко хора мислят, като теб!!
4
Не е посочен 06.12.2012|16:46
"Още една "болна" тема. И за мнозина - още една заблуда. Сахар бе категорична, че с изключение на някои крайно сурови семейства, обществото в Ирак не кара жените насила да носят хиджаб. Решението е тяхно. Собственото им мислене обаче е такова, че обикновено самите те се чувстват по-добре със забрадка. Освен това, обяснява Сахар, тя може да се носи по много различни начини и да изглежда модерно. " - Е това вече сериозно разби митове!! Но е факт, че на жените се забранява много неща, нали!
3
Не е посочен 06.12.2012|16:45
Много хубава статия. Интересна жена. МНого точна и много позитивна. Ще ми е интересно утре да вдия материали при вас за обескосмяването с конец. Гледала съм един филм, в който подобна жена от Изтока обескосмяваше с карамел. :) Така се казва и филма "Карамел".
2
Не е посочен 06.12.2012|16:43
"Сахар вярва също така, че човек трябва да мисли положително и да бъде приветлив. Затова ѝ е странно, че в България на въпроса "Как си?" толкова често получава отговор "горе-долу". Или оплаквания. Забелязала е как повечето българи все разправят, че нямат пари, а през лятото ходят на море и се забавляват. Според Сахар това означава, че очевидно не са чак толкова зле. Защо трябва да се оплакват, вместо да се радват? " - Мдам и аз се чудя на тоя нашия народ. Какви изродили се българи сме станали.
1
Не е посочен 06.12.2012|15:17
Нашата родина е единствена, неповторима и незаменима. Повечето хора, които идват у нас им харесва и остават, много желана и приятна дестинация сме, само ние, жителите на България не осъзнаваме в каква скъпоценна страна сме се родили и нерядко я подценяваме и предаваме.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay