През последните години зеленчуците на скара сякаш се превърнаха в доста предпочитано, дори считано за здравословно, ястие.
Учени обаче са на път да развенчаят мита за "сухо" приготвените продукти, научаваме от Medical Daily.
Изследователи от университета Mount Sinai в Ню Йорк смятат, че те са също толкова нездравословни, колкото пържените и мазни зеленчуци. Според тях, по време на приготвянето им, се получава веществото метил-глиоксал, което отслабва умението на тялото да се предпазва от инфекции.
Те направили опити с четири генерации опитни мишки, на които давали храна, богата на веществото. Гризачите развили инсулинова резистентност и започнали да трупат мазнини. Следващата стъпка била развитието на диабет.
Според професор Хелън Власара, ръководител на изследването, откритието може да помогне на хората да се преборят с твърде разпространеното затлъстяване.
Американските учени са убедени, че за да се борим успешно с диабета, трябва да изключим от менюто си приема на метил-глиоксал. Затова, вместо грил, те препоръчват задушаване на фурна, варене или готвене на пара.
5 | 3 |