Ежедневната употреба на едно яйце, както посочват учените, намалява риска от инсулт с 12% - петата водеща причина за смъртността в САЩ. В същото време включването на яйцата в храната не оказва забележимо влияние върху исхемичната болест на сърцето.
До тези изводи учените стигнали чрез метаанализ на многобройни изследвания, направени от 1982 до 2015 година, които оценявали взаимната връзка между развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система и употребата на яйца.
"Яйцата наистина съдържат много полезни и питателни вещества, сред които антиоксиданти, забавящи окислителните и възпалителните процеси. Те са и отличен източник на белтък, чиято употреба се свързва с по-ниско кръвно налягане”, разказва съавторът на изследването доктор Доминик Алекзандър.
Изследването е публикувано в Journal of the American College of Nutrition, накратко за него се разказва в изданието EurekAlert!, съобщава лента.ру.
Източник: БГНЕС
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |