Проф. д-р Ерих Минар за аритмията: Най-важен е начинът на живот

Проф. д-р Ерих Минар за аритмията: Най-важен е начинът на живот

Проф. д-р Ерих Минар е специалист по сърдечни заболявания, практикуващ в Wiener Privatklinik, една от най-добрите частни клиники в света. Има над 400 научни публикации и е автор на 5 учебника по медицина.  

Професор Минар, какво представлява сърдечната аритмия?

Сърцето е съставено от четири кухини – две предсърдия и две камери. Сърдечният ритъм обикновено се управлява от естествен пейсмейкър, наречен синоатриален възел, който се намира в дясното предсърдие. Синоатриалният възел произвежда електрически импулси, които дават началото на всеки сърдечен пулс. Тези импулси карат предсърдните мускули да се свиват и да изпомпват кръв към камерите. След това електрическите импулси пристигат в атриовентрикуларния възел. Той, от своя страна, забавя сигнала, преди да го изпрати към камерите. Това кратко забавяне позволява на камерите да се напълнят с кръв. Когато електрическите импулси достигнат мускулите на камерите, те се свиват, изпомпвайки кръв към белите дробове или останалата част на тялото.

Сърдечната аритмия възниква, когато електрическите импулси, които координират пулса, не работят нормално, карайки сърцето да бие прекалено бързо или бавно. Ако сърдечният ритъм e прекалено бърз – над 100 удара в минута – се нарича тахикардия, а ако е твърде бавен – под 60 удара – брадикардия. Въпреки че повечето видове аритмия не са сериозни, някои могат да предразположат пациента към усложнения като инфаркт или сърдечен арест.

Как се диагностицира сърдечната аритмия?

Възможно е аритмията да не предизвика никакви симптоми, а кардиологът да я открие при рутинен преглед. След това специалистът ще извърши последващи изследвания, за да определи вида на аритмията. Те включват:

Електрокардиограма (ЕКГ): Чрез ЕКГ електроди засичат електрическата активност на сърцето.

Холтер монитор: Пациентът носи преносимо ЕКГ записващо устройство за продължителен период от време.

Ехокардиография: При ехокардиографията (ЕхоКГ) се използват ултразвукови вълни, за да се пресъздадат образи на сърцето.

Имплантируем рекордер: Ако симптомите не са чести, се поставя този рекордер под кожата, с цел да записва електрическата активност на сърцето и да засича анормален ритъм.

Стрес тест: Някои аритмии се предизвикват от физически упражнения. При стрес теста пациентът тренира на пътечка или велоергометър, докато се засича сърдечната активност.

Електрофизиологично изследване: Това е по-инвазивно на електрическата активност на сърцето, с цел да се открие източника на анормалния пулс.

Кои са основните симптоми?

Разтуптяване на сърцето, болки в областта на гръдния кош, задух. Възможни симптоми са тревожност, умора, замаяност, припадъци. Тези симптоми не означават задължително, че има сериозен проблем, но всеки човек трябва да се преглежда редовно при кардиолог.

 Какви са рисковите фактори при аритмията?

Определени фактори увеличават риска от развиване на аритмия. Те могат да бъдат:

Заболявания на коронарната артерия, други сърдечни проблеми или предишни операции: Стеснени артерии, инфаркт, сърдечен арест или кардиомиопатия са рискови фактори за почти всеки вид аритмия.

Високо кръвно: То увеличава риска от развиване на заболяване на коронарната артерия. Също така, може да причини и удебеляване на стените на лявата камера, което води до промяна в начина, по който електрическите импулси пътуват през сърцето.

Проблеми с щитовидната жлеза: Наличието на свръхактивна или неактивна щитовидна жлеза може да повиши риска от аритмия.

Диабет: При неконтролиран диабет рискът от сърдечно заболяване и високо кръвно се увеличава.

Сънна апнея: Това заболяване, при което дишането се нарушава по време на сън, също увеличава риска от развиване на аритмия.

Електролитен дисбаланс: Електролитите в кръвта като калий, калций и магнезий спомагат за нормалната електрическа активност на сърцето.

Прием на алкохол, кофеин, никотин или наркотици: Алкохолът влияе на електрическите импулси в сърцето, а кофеинът и никотинът карат сърцето да бие по-бързо и могат да допринесат за развиването на по-сериозни аритмии.

 Има ли разлика между аритмията при младите и при по-възрастните пациенти?

Най-често срещаната аритмия при по-възрастните е атриалната фибрилация, която се среща много рядко при младите. Има много наследствени заболявания, които се получават при младите и които могат да причинят внезапна смърт без симптоми.

Аритмията проявява ли се различно при мъжете и жените? Ако да, какви са разликите?

Много малко изследвания са проучвали разликите между половете при аритмията. Въпреки ограничените данни, има наличие на разлики при рисковите фактори.

 Как се лекува аритмията?

След като се диагностицира аритмия, лечение може и да не е необходимо. Обикновено е необходимо само когато аритмията причинява сериозни симптоми или поставя пациента в риск от по-сериозни усложнения. Има най-различни лечения, които зависят от вида на аритмията.

Лечение на бавен пулс: То обикновено се лекува с пейсмейкър, тъй като няма лекарство, което може да забърза сърцето. Пейсмейкърът е малко устройство, което се имплантира близо до ключицата. Ако пулсът е твърде бавен или спре, пейсмейкърът изпраща електрически импулси, които стимулират сърцето да бие в нормален ритъм.

При бърз пулс леченията могат да бъдат:

Вагални маневри: Упражнения като задържане на дъха, потапяне в ледена вода или кашляне. Тези маневри влияят на нервната система, която контролира пулса и обикновено кара пулса да се забави. Въпреки това, тези упражнения не помагат при всички видове аритмии.

Лекарства:При много случаи на тахикардия се предписват лекарства, които контролират ритъма на сърцето. При атриалнафибрилация докторът може да изпише лекарства за изтъняване на кръвта, с цел предотвратяване на съсиреци.

Кардиоверсия:При атрилнафибрилация кардиологът може да извърши кардиоверсия чрез процедура или чрез медикаменти. При процедурата се подава електрически ток на сърцето, който повлиява на електрическите импулси в органа и може да възстанови нормалния ритъм.

Катетърнааблация:При процедурата се пропуска високочестотен ток в сърцето чрез катетърпрез венозен и/или артериален съд. Пропуснатата електрическа енергия води до нагряване на върха на катетъра, чрез което се постига аблация, т.е. отстраняване на клетки, които са причина за ритъмното нарушение на сърдечната дейност.

Вие медикаменти или операция бихте препоръчали?

В някои случаи операцията е предпочитаното лечение:

Процедура Maze:При нея хирургът прави разрези в сърдечната тъкан. Процедурата е ефективна, но обикновено се прилага при пациенти, които не се поддават на друго лечение или се налага сърдечна операция по друга причина.

Коронарен байпас:В случай, че пациентът страда от тежко коронарно заболяване в допълнение към аритмията се препоръчва байпас. Тази процедура подобрява потока на кръв към сърцето.

Какъв съвет бихте дали на пациенти със сърдечна аритмия?

Най-важен е начинът на живот. Това включва:

Здравословно хранене:Препоръчвам диета с ниско съдържание на сол и мазнини и богата на плодове и зеленчуци.

Физически упражнения:Стремете се да тренирате поне 30 минути на ден.

Не пушете: Ако сами не можете да се откажете от вредния навик, се консултирайте с лекар.

Поддържайте здравословно тегло:Наднорменото тегло увеличава риска от сърдечни заболявания.

Алкохол само в умерени дози:Препоръчва се не повече от една чаша на ден за жените, а за мъжете – до две.

Полезни са и алтернативни методи, които спомагат за намаляване на стреса като йога, медитация и техники за релаксация.

Повечеза Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik (WPK), основана през 1871 година и базирана във Виена, е една от най-големите  австрийски болници. Болницата предлага повече от 30 различни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове, 145 легла, операционен блок с 4 операционни зали, модерни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и ядрена хирургия), физиотерапия и възстановяване по между народни стандарти. Медицинският екип е съставен от повече от 250 признати австрийски експерти, които прилагат интердисциплинарен подход към всеки случай. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay